Familiestrid om medaljene til Shetlands-Larsen

Shetlands-Larsen ble verdensberømt som en av de største krigsheltene under andre verdenskrig. Tirsdag neste uke vil arvingene hans utkjempe en kamp i Bergen tingrett for å få avklart eiendomsretten til hans mange medaljer.

KLAR FOR RETTSAK: Marit Larsen kjemper for retten til medaljene etter hennes far Leif Andreas Larsen, mest kjent som Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset
KLAR FOR RETTSAK: Marit Larsen kjemper for retten til medaljene etter hennes far Leif Andreas Larsen, mest kjent som Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TELAVÅG/BERGEN (Dagbladet): Det er skrevet bøker og laget filmer om Shetlands-gjengen og Leif Andreas Larsen. Han førte Kompani Linge-agenter og våpen til Norge og hentet flyktninger over til Shetland, men det visste ingen før britene høsten 1946 gjorde norske myndigheter oppmerksom på at krigens største sjøhelt tuslet omkring i Bergens gater.

Han omtales som verdenskrigens mest dekorerte allierte sjøoffiser.

I boka «Shetlands-Larsen - Helten som kom hjem» av journalist og forfatter Truls Synnestvedt beskrives han som en mann med snille øyne, skjevt smil og brukket nese. En beskjeden hardhaus. En mann som overlevde alt. En som verken tyskerne eller Nordsjøens verste orkaner klarte å ta knekken på.

I en beskyttet vik sør på Sotra, i Sund kommune, ligger Telavåg. På en høyde over det lille bygdesamfunnet ligger Nordsjøfartmuséet som først og fremst ble reist som et minne om det som skjedde våren 1942 da hele stedet ble jevnet med jorda. Alle hus ble sprengt og brent.Hele befolkningen på rundt 450 mennesker ble sendt til tysk fangenskap. 32 av 78 arresterte menn døde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer