Familiestrid om medaljene til Shetlands-Larsen

Shetlands-Larsen ble verdensberømt som en av de største krigsheltene under andre verdenskrig. Tirsdag neste uke vil arvingene hans utkjempe en kamp i Bergen tingrett for å få avklart eiendomsretten til hans mange medaljer.

KLAR FOR RETTSAK: Marit Larsen kjemper for retten til medaljene etter hennes far Leif Andreas Larsen, mest kjent som Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset
KLAR FOR RETTSAK: Marit Larsen kjemper for retten til medaljene etter hennes far Leif Andreas Larsen, mest kjent som Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TELAVÅG/BERGEN (Dagbladet): Det er skrevet bøker og laget filmer om Shetlands-gjengen og Leif Andreas Larsen. Han førte Kompani Linge-agenter og våpen til Norge og hentet flyktninger over til Shetland, men det visste ingen før britene høsten 1946 gjorde norske myndigheter oppmerksom på at krigens største sjøhelt tuslet omkring i Bergens gater.

Han omtales som verdenskrigens mest dekorerte allierte sjøoffiser.

I boka «Shetlands-Larsen - Helten som kom hjem» av journalist og forfatter Truls Synnestvedt beskrives han som en mann med snille øyne, skjevt smil og brukket nese. En beskjeden hardhaus. En mann som overlevde alt. En som verken tyskerne eller Nordsjøens verste orkaner klarte å ta knekken på.

I en beskyttet vik sør på Sotra, i Sund kommune, ligger Telavåg. På en høyde over det lille bygdesamfunnet ligger Nordsjøfartmuséet som først og fremst ble reist som et minne om det som skjedde våren 1942 da hele stedet ble jevnet med jorda. Alle hus ble sprengt og brent.Hele befolkningen på rundt 450 mennesker ble sendt til tysk fangenskap. 32 av 78 arresterte menn døde.

Innerst i en gang i muséet henger 12 medaljer pent innenfor glassmontere. De ble gitt til en av Norges største krigshelter, Leif Andreas Larsen. Han ble blant annet tildelt Norges høyeste utmerkelse Krigskorset med to sverd og stjerne, krigsmedaljen med tre stjerner. St. Olavs-medaljen med ekegren, medaljer fra England, USA og Finland.

Telavåg ligger tre kvarters kjøring vest for Bergen.

SHETLANDSBUSSEN: Leif Andreas Larsen var en av de modigste sjøoffiserene som krysset  Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpenlaster i det som ble kalt Shetlandsbussen. Her i uniform fra den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952.
SHETLANDSBUSSEN: Leif Andreas Larsen var en av de modigste sjøoffiserene som krysset  Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpenlaster i det som ble kalt Shetlandsbussen. Her i uniform fra den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952. Vis mer

Dagbladet møter datteren til Shetlands-Larsen i muséet. Marit Larsen har med hjelp av advokat Olav Lægreid i Advokatfirmaet Legalis stevnet Minnesmerkekomitéen i Fyllingsdalen for å få fastslått eiendomsretten til medaljene, farens uniformsluer, uniformsjakke og en del dokumenter.

Alle hennes fem medarvinger støtter henne i kravet om at eiendomsretten ikke tilhører Minnesmerkekomitéen, men fire av dem mener at gjenstandene eies av Museum Vest ved Nordsjøfartmuséet. Ettersom de fire arvingene ikke støtter hele kravet, er de å anse som saksøkte i stevningen til Bergen tingrett. En arving støtter hennes krav fullt ut, og saken er forlikt med ham.

Undertegnet erklæring

- Jeg forsøker å følge opp noe jeg ble enig med min mor om et år etter at far døde. Hun ville at medaljene skulle stilles ut på Bergenhus festningsmuseum i Bergen sentrum. Vi klarte ikke å få det til. Årene har gått uten at vi har fått avklart denne saken. Derfor har jeg nå fått hjelp av advokat for å ta ut stevning for Bergen tingrett, forteller Marit Larsen.

Hun forklarer videre at hennes ønske er at staten får overta eierskapet til gjenstandene som finnes etter Shetlands-Larsen.

Utgangspunktet for denne saken er en avtale Leif Andreas Larsen inngikk med Minnesmerkekomitéen i Fyllingsdalen i 1987. Han undertegnet en erklæring om at hans «krigsmedaljer, diplomer, tilhørende korrespondanse og diverse bilder» ble overlatt til Minnesmerkekomitéen. I tillegg ble en skipperlue, en jakke og uniformslue for orlogskaptein og en vindjakke overlatt til komitéen.

En forutsetning for å gi samlingen til Minnesmerkekomitéen skal ha vært at den skulle inngå i et framtidig samtidsmuseum i Fyllingsdalen. Noe slikt museum er aldri blitt reist, men de fleste gjenstandene er plassert i Nordsjøfartmuséet.

STRID OM MEDALJER: Arvingene etter Leif Andreas Larsen strides om hvor medaljene hans skal stilles ut og hvem som er rette eiere av samlingen. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
STRID OM MEDALJER: Arvingene etter Leif Andreas Larsen strides om hvor medaljene hans skal stilles ut og hvem som er rette eiere av samlingen. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer

I dokumentet som Larsen signerte står det: «Det er min vilje at disse gjenstander skal oppbevares på alle måter sikkert og forsvarlig, at de skal kunne stilles ut slik at de kan bidra til å kaste et varig lys over minnene fra krigstiden.»

Krigshelten Larsen døde 12. oktober 1990. Hans kone ble sittende i uskiftet bo. I 1999 sendte enken Anna Larsen et brev til Minnesmerkekomitéen der hun og fire arvinger krever å få tilbakelevert samtlige eiendeler som var i komitéens besittelse og som ble gitt dem etter en erklæring fra 1987.

- Veldig godt forhold til far

- Jeg hadde et veldig godt forhold til far. Vi var enige om det meste. Jeg har ikke noe ønske om å eie noe av dette selv. Min mor og jeg snakket om dette året etter at far døde. Vårt ønske har vært at staten er den rette eier og forvalter av disse gjenstandene. Vi ønsker dem utstilt og ivaretatt av Bergenhus festningsmuseum. Da kommer de i nærheten til statuen av far på Shetlands-Larsens brygge i Bergen sentrum, forklarer Marit Larsen.

Det er til Bergen sentrum turistene kommer fra Shetland, Færøyene og England. De som kjenner den fantastiske historien om Shetlands-gjengen og som ønsker å bli mer kjent med historiene.

- Ønsker å ødelegge

Marit Larsen håper det skal bli mulig å forlike denne saken med sine søsken i Bergen tingrett 6. desember.

- Det viktigste for meg er å få sikret disse gjenstandene for ettertiden.

En av arvingene, Atle Sangolt, sier til Dagbladet at Marit Larsen ønsker å ødelegge muséet i Telavåg.

- Gjenstandene eies av Museum Vest ved Nordsjøfartmuséet. Vi andre i familien ønsker ingen endring i dette, sier Sangolt.

Advokat Olav Lægreid sier på vegne av Marit Larsen at Bergen tingrett må ta stilling til eiendomsretten til gjenstandene etter Leif Andreas Larsen for at arvingene i neste omgang kan diskutere seg fram til en løsning for hvem som skal forvalte verdiene.

NÆRHET: Marit Larsen ønsker å få samlingen utstilt i Bergenhus festningsmuseum, i nærheten av statuen som er reist av Leif Andreas Larsen på på Shetlands-Larsens brygge i Bergen sentrum.. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
NÆRHET: Marit Larsen ønsker å få samlingen utstilt i Bergenhus festningsmuseum, i nærheten av statuen som er reist av Leif Andreas Larsen på på Shetlands-Larsens brygge i Bergen sentrum.. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer

- Vi snakker om en stor nasjonal verdi. Minnesmerkekomitéen i Fyllingsdalen er oppfattet som eier av samlingen. Vår påstand er at hverken komitéen eller komiténs leder Stein Ole Ugelvik Larsen er eiere, men at arvingene er de rette eiere.

- Veien ligger åpen

Alternativet til at arvingene eier dette i fellesskap er at de øvrige arvingene har frasagt seg eierskapet. Da er Marit Larsen ene-eier, og veien ligger åpen for at staten kan overta samlingen. Dette er det eneste Marit Larsen vil. Bergenhus festningsmuseum har sagt seg villig til å overta samlingen, så vi vet at dette er gjennomførbart, sier Lægreid.

Stein Ole Ugelvik Larsen sier at han er overrasket over at denne saken havner i retten. Han avviser at han noen gang har ansett seg selv som eier av medaljene.

- Minnesmerkekomitéen fikk disse gjenstandene i gave fra Shetlands-Larsen. Vi har forsøkt å skjøtte gaven slik han ønsket i gavebrevet. Vi deponerte gaven videre til Sjøfartsmuséet og videre til Nordsjøfartmuséet. Vi har vært opptatt av å sørge for at Shetlands-Larsens navn blir holdt høyt i ære. Det har vært hele vår hensikt, sier Ugelvik Larsen.

FAKTA:

  • Leif Andreas Larsen ble født i Bergen 9. januar 1906. Han døde 12. oktober 1990. Mest kjent som Shetlands-Larsen.
  • Han var med i den finske vinterkrigen før han ble med i Shetlands-gjengen, en norsk marineavdeling under britisk kommando som fraktet flyktninger, agenter og våpen mellom Norge og Shetland under andre verdenskrig.
  • Han ble en av de mest dekorerte allierte soldater og ble to ganger tildelt Norges høyeste utmerkelse Krigskorset.
  • Leif Andreas Larsen spilte seg selv i filmen om Shetlands-Larsen fra 1954.
  • I 1995 ble en stor statue av ham reist på det som fikk navnet Shetland-Larsens brygge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer