Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familietragedien lammer landsby

Bestefaren er overhodet i landsbyen. Nå venter alle på svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem skal vi tro på? Jan Thoresen blogger fra Pakistan.

RANDHEER, PAKISTAN (Dagbladet): Rahila Iqbals død og fengslingen av faren og bestefaren har lammet Randheer. Bestefaren er overhodet i landsbyen. Nå venter alle på svar.

Landsbyen Randheer der Rahila Iqbals familie kommer fra, ligger på et øde og lite tilgjengelig område mellom Islamabad og Lahore.

Den norske jenta skulle besøke sin familie der.

Saken er en tragedie både for familien og for landsbyen. Familien Iqbal er den mektigste i landsbyen og er høyt respektert. Morfaren, som nå sitter fengslet mistenkt for medvirkning til drap, er landsbyens høvding, en såkalt nambardar. Det betyr at han blant annet har makt til å avgjøre strider i andre familier.

At en nambardar sitter fengslet i en så alvorlig sak, påvirker hele landsbyen. Hvis morfaren blir dømt for medvirkning til drap, kan han få dødsstraff.

Taus familie

Dagbladet ankom landsbyen i går sammen med den norske farens bistandsadvokat og fikk møte familien. Men familien ønsker ikke å snakke med norske medier. De mener de ikke blir rettferdig behandlet. Når familieoverhodet er i fengsel, har nummer to i familien, norske Akhtar Chaudry kontroll over familien. Han sitter sammen med politifolkene ved varetektsfengselet hele dagen. Ingen i familien vil snakke uten hans tillatelse.

Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Vi har ingen kommentar, var det eneste onkelen til Rahila, Iqbar Iqbal ville si. Moren til Rahila, som også er i huset, får ikke lov til å snakke med oss.

Ikke fornøyd

Representanter fra den norske ambassaden i Islamabad forsøkte i går å komme i kontakt med faren til Rahila, Azhar Iqbal, via telefonen i fengselet

- Vi fikk ikke snakke med ham. Vi var ikke helt fornøyd med det svaret, så vi har bestemt oss for å dra dit i morgen for å se hvilke forhold han soner under, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin til Dagbladet.

Foreløpig er det helt åpent hva som har skjedd med Rahila. Politiet sier til Dagbladet at de mener kjemiske analyser ved Chemical Examination Centre i Lahore vil oppklare saken. Politiet besluttet på eget initiativ å gjøre en full obduksjon samme dag som Rahila døde.

Samtidig vet Dagbladet at også folk fra pakistansk etterretning jobber med saken.

Det er tyve år siden et dødsfall sist skaket familen. Rahilas farfar, som da var nambardar, ble drept med pistol. Motivet skal ha vært hevn etter en upopulær avgjørelse, ifølge politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!