HISTORISK DONASJON: Bare uker før Jemima Layzell (13) døde, snakket hun med foreldrene sine om organdonasjon. Antallet organer hun donerte bort har satt en ny, historisk verdensrekord. Foto: Privat.
HISTORISK DONASJON: Bare uker før Jemima Layzell (13) døde, snakket hun med foreldrene sine om organdonasjon. Antallet organer hun donerte bort har satt en ny, historisk verdensrekord. Foto: Privat.Vis mer

Organdonasjon

Familietragedien reddet åtte menneskeliv

Jemima (13) ble brått revet bort fra foreldrene. Avgjørelsen hennes reddet åtte menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jemima Layzell var bare 13 år da hun uventet kollapset under forberedelsene til morens 38-årsdag i 2012. Fire dager senere døde hun av en hjerneaneurisme på sykehuset. Moren hennes, Sophy Layzell (43) beskriver henne til The Guardian som en «nydelig, smart, morsom, godhjertet og kreativ jente».

Dramalæreren fra Somerset i England sier at familien nylig hadde snakket om organdonasjon etter at en venn av familien omkom i en bilulykke, kun to uker før datterens plutselige død i mars 2012.

- Vedkommende var registrert som organdonor, men organene kunne ikke doneres grunnet dødsfallets omstendigheter. Jemima hadde aldri hørt om organdonasjon før. Hun fant det forstyrrende, men forstod viktigheten av det, sier Layzell.

Vanskelig beslutning

Foreldrene sier beslutningen var vanskelig å ta, men sier de er glad de bestemte seg for å gjennomføre donasjonen.

- Kort tid etter at Jemima døde, så vi et fjernsynsprogram om barn som ventet på hjertetransplantasjoner. For oss var det en bekreftelse på at å si nei ikke var aktuelt. Det ville vært som å nekte åtte andre mennesker muligheten til å leve, sier moren hennes.

Jentas hjerte, tarm og bukspyttkjertel gikk til tre mennesker. To personer fikk nyrene, mens leveren ble delt og gikk til to personer. En siste pasient mottok lungene hennes. Blant mottakerne var fem britiske barn.

- Det er viktig at familier snakker om organdonasjon. Alle foreldres instinkt sier nei fordi vi er programmert til å beskytte barna våre. Det er bare fordi at vi snakket med Jemima, og at hun samtykket, at vi valgte å si ja, sier Layzell.

Oppfordrer til organdonasjon

NHS Blood and Transplant håper Jemimas historie vil oppmuntre flere familier til å snakke om organdonasjon. Ifølge Sky News krever mangelen på organer flere hundre liv i Storbritannia hvert år. For tiden er det 6 414 mennesker på transplantasjonslisten.

- Hver eneste donor er spesiell, og Jemimas unike historie viser at organdonasjon gjør en enorm forskjell. Hvert år dør flere hundre mennesker unødvendig fordi familier sier nei til organdonasjon. Fortell familien din at du vil donere, og hvis du selv er usikker: spør deg selv om du ville akseptert en transplantasjon hvis du hadde trengt en, sier Anthony Clarcson, assisterende direktør for organdonasjon- og transplantasjon i NHS Blood and Transplant.