Fanatisk milliardær mistenkt for terroren

LONDON (Dagbladet): Søkelyset etter bombeterroren i Afrika rettes nå mot den mystiske fundamentalisten og milliardæren Osmana Bin Laden fra Saudi-Arabia. Vestlige etteretningskilder tror han står bak bombene i Afrika. Bin Laden skal dirigerer flere terroristgrupper og er den mest ettersøkte terroristleder i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bin Laden har flyktet fra Saudi-Arabia. Han bor nå i Afghanistan og har lovet hellig krig og flere angrep mot sivile og militære amerikanske mål. I et intervju til Tv-selskapet ABC uttalte han så sent som i juni følgende:

- Amerikanerne er de verste tyvene i verden og de største terroristene. Den eneste måten å forsvare oss mot overfallene på, er ved å bruke de samme midlene. Vi skiller ikke mellom folk som er kledt i militære uniformer og de sivile. De er alle mål.

Avismelding

Nå kan han ha gjort alvor av truslene. I går meldte den arabiske avisen Al-Hayat at en hittil ukjent islamistisk gruppe, «Frigjøringshæren for islamske helligdommer», hadde tatt på seg ansvaret for bombene i Kenya og Tanzania.

En arabisktalende person ringte avisas Kairo-kontor fra utlandet sent fredag med beskjeden. Det er imidlertid uklart hvor troverdig denne telfonmeldingen er. Ifølge nyhetsbyrået Reuter blir Bin Laden satt i forbindelse med den obskure gruppen som ringte avisa, men en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sa i går kveld at meldinga til avisa ikke blir tatt alvorlig.

Bilbomber

Bin Laden er ettersøkt både i Saudi-Arabia og i USA for bilbomben som i 1995 drepte fem amerikanere i Riyadh og for lastebilbomben utenfor Al Khobar militærbase i Dhahran som drepte 19 amerikanere året etter. Det blir antatt at han finansierte angrepet mot handelssenteret i New York i 1993.

Bin Laden, som er 45 år gammel, slåss i Afghanistan mot russerne da de okkuperte landet. Han sies å ha en formue på bortimot to milliarder kroner

og skal stå bak den egyptiske terrororganisasjonen Jihad. Lederen for denne gruppa, Ayman el-Zawahri, bor også i Afghanistan, men medlemmene skal ha fått trening i Kenyas naboland Sudan. Sudan styres av fundamentalistiske muslimer.

Advarsler

Egyptisk Jihad sendte ut en advarsel tidligere i uka, hvor de advarte amerikanerne om at de hadde mottatt deres budskap og ville svare på en måte de ville forstå. Protesten gjaldt at CIA hadde hjulpet å få utlevert fire Jihad-terrorister fra Albania til Egypt.

I februar i år var El-Zawahri med på å starte en Muslimsk Front,en terroristorganisasjon som skal kjempe mot Israel og deres vestlige støttespillere.

Det er imidlertid ikke bare det egyptiske Jihad og dens bakmenn som er i søkelyset for Afrika-bombene. Libya, Irak, palestinske terrorister i Libanon og Iran-regimet har alle et dyptliggende hat mot amerikanerne og støtter terroristorganisasjoner som kan utføre et slikt oppdrag.

<B>TERRORMISTENKT:</B> Den eksentriske fundamentalisten og milliardæren Osmana Bin Laden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer