76-TIMERS-REGEL: At man bare kan holde afghanere fanget i 76 timer kan sette NATO-soldatenes liv i fare, mener senator. Her blir en afghansk bonde testet for eksplosiver og krutt. Han ble senere sluppet løs sammen med flere andre. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIX
76-TIMERS-REGEL: At man bare kan holde afghanere fanget i 76 timer kan sette NATO-soldatenes liv i fare, mener senator. Her blir en afghansk bonde testet for eksplosiver og krutt. Han ble senere sluppet løs sammen med flere andre. Foto: AFP PHOTO/PATRICK BAZ/SCANPIXVis mer

- Fange-begrensninger kan sette soldatenes liv i fare

NATO-styrkene får 76 timer på å finne ut om fangene er farlige. Nå skal fangereglementet gjennomgås.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): NATO-styrkene som har operert i Afghanistan har jobbet med den såkalte 96-timers-regelen siden desember 2005. Nå skal den gjennomgås av USAs forsvarsdepartement, ifølge CNN.

Ved å operere med regelen har NATO-styrkene 96 timer til å enten overlevere fangen til afghanske myndigheter eller slippe dem fri.

Siden regelen ble innført i 2005, har én av fire fanger blitt frigitt.

Soldater mener regelen kan sette dem i fare fordi de kan bli nødt til å slippe løs potensielt farlige opprørere innen kort tid etter de har blitt pågrepet. Den amerikanske senatoren Lindsey Graham, som i fjor var i Afghanistan som oberst for luftreservene, mener regelen kan få dødelige følger.

Han sier flere han har snakket med er frustrerte over regelen.

- Frustrasjonen går over til sinne, og det som skjer, er at vi vil ta mindre fanger. De blir å begynne å skyte folkene, mener Graham.

NATO-talsmann James Appathurai mener det er viktig å ha tidsbegrensninger på hvor lenge man kan holde afghanere fanget før man må overlevere dem til afghanske styresmakter.

- Afghanske myndigheter kan også snakke med fangene for å skaffe informasjon. Det trenger ikke å være sånn at avhørene avsluttes med en gang vi overleverer dem, sier Appathurai.

Men general David Petraeus, som er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak og Afghanistan, er i tvil om 96 timer er nok tid.

- 96 timer er ikke nok om du skal forsikre deg om at de forblir bak lås og slå. Det må være en prosess som sikrer at fangene blir holdt fanget, fastslår han overfor CNN under en pressekonferanse i Atlanta.

Roger Hill, en tidligere kaptein i hæren, mistet jobben da han brøt regelen. Fordi han mente bevisene mot 12 fanger var for sensitive for å overleveres til afghanske myndigheter, valgte han å avhøre dem selv.

- Noen av fangene begynte å snakke, sier Hill.

Det fangene fortalte ham, var nok til å holde alle 12. Men hæren siktet ham for fangemisbruk - noe som ledet til at han mistet jobbe. De 12 fangene endte opp med å bli løslatt, til tross for tilståelsene.

- SETTER SOLDATENES LIV I FARE: Den amerikanske senatoren Lindsey Graham mener 76-timers-regelen kan få dødelige følger. Foto:   REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX
- SETTER SOLDATENES LIV I FARE: Den amerikanske senatoren Lindsey Graham mener 76-timers-regelen kan få dødelige følger. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/SCANPIX Vis mer