Fange gikk ned 45 kilo

En varetektsinnsatt (31) gikk ned 45 kilo mens han satt isolert med brev- og besøksforbud i 12 måneder, tiltalt for drapsforsøk på Henki Holm Hansen - som den gang var etterlyst for narko-kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Sverre Næss og Per Sjong Larsen, to av forsvarerne i saken, klager nå Norge inn for Den europeiske menneskerettighetskommisjonen for denne behandlingen av 31-åringen.

- Regelrett tortur

Rettssaken etter det påståtte attentatet mot Outlaws-leder Holm Hansen, som sitter i fengsel i USA, starter først 7. september. Etter det Dagbladet vet, tar politiet sikte på brev- og besøksforbud fram til hovedforhandling.

Advokat Næss sier at dette vil bety isolat for klienten i til sammen 17 måneder.

- Etter vår mening er dette regelrett tortur, og et klart brudd på en borgers elementære menneskerettigheter, sier forsvarerne.

Klagen gjelder også en medtiltalt, som foreløpig har sittet ti måneder isolert i varetekt med brev- og besøksforbud.

Bakgrunnelsen for at domstolen, Høyesteretts kjæremålsutvalg inkludert, følger politiets ønske om brev- og besøksforbud, er fare for bevisforspillelse.

- Hekseprosess

Advokat Næss understreker at den ene tiltalte har nektet å forklare seg, slik han har full anledning til som siktet og tiltalt.

- Den andre har forklart seg, men tydeligvis ikke slik politiet ønsker, sier han.

Advokat Sjong Larsen mener at de to tiltalte utsettes for en ren hekseprosess fra politiets side.
- Gjennom psykisk tortur, som de nå utsettes for i isolat, skal de knekkes psykisk, sier han.
De to, sammen med en tredje person, er varetektsfengslet fram til 24. mars.

Forsvarerne sier at klagen til kommisjonen vil bli opprettholdt, sjøl om brev- og besøksforbudet skulle falle bort. Alle tre nekter straffskyld.

Advokatene minner i klagen om den sterke kritikken Norge ble utsatt for etter en inspeksjon i våre fengsler fra Den europeiske komite for hindring av tortur eller nedverdigende behandling etter straff.