Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fange hos Taliban i fem år: Nå skal soldaten stilles for krigsrett i USA

Afghanistan-soldaten Bowe Bergdahl skal stilles for krigsrett, tiltalt for desertering og upassende oppførsel overfor fienden, opplyser den amerikanske hæren.

- LEVER I VILLFARELSE : Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl lever i villfarelse hevder det amerikanske forsvarets etterforskningsleder. Bergdahl sier sjøl han rømte fra en amerikansk leir i Afghanistan for å varsle om ledelsesproblemer.
- LEVER I VILLFARELSE : Den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl lever i villfarelse hevder det amerikanske forsvarets etterforskningsleder. Bergdahl sier sjøl han rømte fra en amerikansk leir i Afghanistan for å varsle om ledelsesproblemer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergdahl, som ble frigitt av Taliban i mai i fjor, forsvant fra basen i Afghanistan i juni 2009. Etterforskningen startet etter påstander om at han frivillig forlot sin post, noe som ifølge kilder satte andre soldaters liv i fare.

I januar ble det kjent at det amerikanske forsvaret trolig ville tiltale ham for å ha desertert.

Bergdahl, som har delvis norsk og svensk avstamning, ble frigitt i en omstridt byttehandel som innebar løslatelse og utveksling av fem fanger fra Guantanamo.

Bergdahls advokat bekrefter at saken er oversendt en amerikansk militærdomstol.

Les også: Midt på natta forlater Bowe Bergdahl basen (DB Pluss)

Verste siden Vietnam-krigen Den militære etterforskningslederen, generalmajor Kenneth R. Dahl, beskriver Bergdahl som en ærlig soldat, men sier han lever i villfarelse, skriver The New York Times. Han hevder Bergdahl identifiserte seg med John Galt, helten i Ayn Rands bestselgende roman «De som beveger verden».

General Dahl forteller også at Bergdahl hadde tenkt til å gå de nesten tre milene til en større militærbase slik at han kunne fortelle om det han mente var alvorlige ledelsesproblemer ved den mindre basen han var stasjonert ved i Afghanistan.

Bergdahls advokat Eugene R. Fidell mener det verste 29-åringen gjorde, var dra på tjuvperm i en dag, siden han ble tatt til fange av Taliban kun kort tid etterpå. Advokaten påpeker at grunnen til det er i tråd med det generalmajor Dahl har fastslått, nemlig at hans intensjon var å dra til en annen base.

TALIBAN-FANGE: Denne videoen fra et jihaidstisk nettsted viser Bowe Bergdahls løslatelse fra fangenskap i Afghanistan i juni 2014. Foto: AP/NTB Scanpix
TALIBAN-FANGE: Denne videoen fra et jihaidstisk nettsted viser Bowe Bergdahls løslatelse fra fangenskap i Afghanistan i juni 2014. Foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Terrence Russel, som nå er et av forsvarets vitner, debrifet Bergdahl rett etter løslatelsen. Han forteller at den tidligere sersjanten led mer i fangenskap enn noen amerikaner siden Vietnam. Bergdahl ble slått gjentatte ganger med gummislanger og kobberkabler, og hadde ukontrollerbar diaré i mer enn tre år.

- Motløsheten vokste Under en høring beskrev aktor, Major Margaret Kurz, et panisk og resultatløst søk etter Bergdahl i ukene etter at han forsvant.

- I 45 dager slet tusenvis av soldater i varmen, mens de var skitne og svette. Ikke fikk de noe særlig hvile heller, og kun litt mat og vann når de lette etter den tiltalte. Motløsheten vokste fordi de søkte etter en som bevisst forlot sin post, sa hun.

Generalmajor Dahls rapport ga grunnlag for hærens tiltale, og der står det at ingen soldater døde som en konkret følge av søket etter Bergdahl. Det er heller ingen beviser for at han hadde til hensikt å gå til Kina eller India, eller at han var en Taliban-sympatisør, heter det.

Andre sesong av den populære amerikanske podkasten «Serial» omhandler Bergdahl-saken. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media