Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fange i eget hjem

Soning med fotlenke har fjernet soningskøene i Sverige. Nå vurderes tilbudet i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALMÖ (Dagbladet): -  Jeg er veldig glad for at jeg fikk sone med fotlenke. Dermed kunne jeg jobbe og leve et liv utenfor murene, sier Tomas (22) fra Malmö i Sverige til Dagbladet.

Han er én av cirka 2000 personer i Sverige som årlig soner med fotlenke.

Den dømte må bære en elektronisk sender rundt foten eller håndleddet i hele soningsperioden. Tilbudet om å sone hjemme er et frivillig tilbud forbrytere som skal sone kortere straffer. Det stilles krav om egen bolig, telefon og jobb eller annen sysselsetting. Hvis boligen deles med andre, må de også samtykke.

Per 30. juni i år står 2791 mennesker med ubetingede dommer i soningskø i Norge.

Fotlenkeordningen er ett av tiltakene som nå er ute til høring i kampen for å fjerne soningskøene innen 2009.

Fornøyde svensker

-  Svenskene ser ut til å være fornøyd med fotlenka. Vi ser absolutt mot Sverige når vi skal vurdere dette, sier statssekretær i Justisdepartementet, Anne Rygh Pedersen (Ap).

I Sverige er det ikke noe som heter soningskø.

-  Man kan si at elektronisk fotlenke er hovedgrunnen til at vi ikke har noe soningskø i Sverige, sier informasjonssjef i Kriminalvården i Sverige, Anne Marie Dahlgren.

FOTLENKE: Slik ser den ut, lenka som hindrer svenske lovbrytere å bevege seg ut over bestemte områder. Foto: DANIEL SANNIM LAUTEN
FOTLENKE: Slik ser den ut, lenka som hindrer svenske lovbrytere å bevege seg ut over bestemte områder. Foto: DANIEL SANNIM LAUTEN Vis mer

-  Kanskje fotlenke bør være et alternativ for de yngste lovbryterne med kortere dommer?

- Vi ser på mange alternativer, sier Rygh Pedersen.

Pengedesperat

Det var 19. november i fjor det skjedde. Han og tre kompiser bestemte seg for å gjøre et enkelt innbrudd i en klesforretning i Malmö sentrum. Tomas var sjåfør. Et vitne så hele ugjerningen og varslet politiet, som pågrep de fire.

-  Jeg var pengedesperat på den tida. Det er nesten umulig å få seg jobb i Malmö, sier Tomas (22), som ble dømt til seks måneder ubetinget fengsel.

Etter innbruddet fikk han jobb i et varetransportfirma. Han bestemte seg for å søke om hjemmesoning, noe han fikk innvilget. Fra 12. april til 16. juli i år gikk han med fotlenke. Den tida han ikke var på jobb, måtte han være hjemme. I helgene fikk han være ute noen timer, resten av uka måtte han nøye seg med å trekke friluft på balkongen.

Anbefaler fotlenke

Nå, to uker etter at Tomas fjernet lenka, anbefaler han Norge å innføre ordningen.

-  Fengsel passer ikke for alle. Det er lett å komme i kontakt med feil folk i fengsel. Men man bør ha folk rundt seg hjemme. Det er veldig fristende å gå ut. Gjør du det, bærer det rett i fengsel igjen, sier Tomas.

Stina Holmberg, jurist og enhetssjef i Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), anbefaler også Norge å innføre fotlenka.

-  De bør kombinere det med andre instanser og hjelpetilbud. Det bør være en del av et større tilbud, sier hun.

Hedda Giertsen, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo, har betenkeligheter med hjemmesoning.

-  Man bruker hjemmet som fengsel. Straffen kan da gå ut- over eventuelle familiemedlemmer som bor i samme bolig, sier Giertsen.

HIT, MEN IKKE LENGER: Tomas (22) fra Malmö i Sverige kunne ikke gå lenger enn ut inngangsdøra med fotlenka før alarmen gikk.