Fange løsnet vindusgitteret på cella

Rømte fra Oslo fengsel.

GANSKE RØMNINGSSIKKERT: Oslo fengsel, som ligger ved siden av politihuset på Grønland, er Norges største soningsinstitusjon med nærmere 400 innsatte. Rømninger skjer svært sjelden. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET
GANSKE RØMNINGSSIKKERT: Oslo fengsel, som ligger ved siden av politihuset på Grønland, er Norges største soningsinstitusjon med nærmere 400 innsatte. Rømninger skjer svært sjelden. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En mannlig innsatt ved Oslo fengsel er på frifot etter at han grytidlig om morgenen 25. april klarte å rømme fra fengselet - ved å få løs gitteret i vinduet og ta seg over to piggtrådgjerder.

- På grunn av en svakhet ved gitteret klarte den innsatte å få det løs. Deretter tok han seg over de to piggtrådgjerdene og ut på gata - og vi rakk ikke å stoppe ham. Han er fremdeles ikke funnet, sier fengselsdirektør Øyvind Alnæs til Dagbladet.

Mannen, som er av utenlandsk opprinnelse og sonet en kortere dom for vinningskriminalitet, er nå etterlyst.

Svært vanskelig
Norges største fengsel er sikret med mur rundt nesten hele området - bortsett fra en liten seksjon som altså har piggtrådgjerder isteden. Alnæs understreker at det er svært vanskelig å rømme.

- I hele Norge skjer det bare to-tre rømninger i året, bortsett fra tilfellene der den innsatte stikker av fra permisjon.

Fengselsdirektøren er lite glad for rømningen.

- Vår kjernevirksomhet er jo å holde på fangene, så dette er svært beklagelig. Nå er svakheten ved gitteret utbedret, og vi har skjerpet vaktholdet, sier Alnæs - som vedgår at rømningen var godt gjennomført.

- Rømlingen utviste oppfinnsomhet og kløkt, sier han.

Dette er ikke første gang i nyere tid at fanger har utnyttet dårlig materialstandard ved norske fengsler for å rømme; i august i fjor brukte en innsatt ved Hamar fengsel en kleshenger og ei dartpil for å grave seg gjennom den eldgamle muren ved fengselet.

- Potensielt farlig
- Dette skal ikke skje. Jeg forventer at fengselsledelsen går gjennom rutinene, og at de byggtekniske svakhetene blir utbedret, sier Frp's justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen til Dagbladet.

Han understreker at sviktende sikring ved fengslene potensielt kan få alvorlige følger.

- I dette tilfellet var det en vinningsforbryter - men hva hvis han var farlig? Da havner vi alle i trøbbel, sier Ellingsen - som er fullt klar over den lave rømningfrekvensen ved norske fengsler.

- Fengslene våre må være 100 prosent rømingssikre, avslutter Frp's justispolitiske talsmann.