Fange nummer 39

Den tidligere presidenten i Jugoslavia, Slobodan Milosevic, er utlevert til to FN-tjenestemenn, og er på vei til Haag. Milosevic blir fange nummer 39 i krigsforbryterfengslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milosevic er på vei til krigsforbryterdomstolen i Haag, og blir fulgt av to tjenestemenn fra FN, melder flere internasjonale nyhetsbyrået.

- Den tidligere jugoslaviske presidenten er overlevert til til krigsforbryterdomstolen i Haag, bekreftet talsmann Nemanja Kolesar.

At Milosevic blir sendt til Haag, kommer ikke som noen overraskelse. Utleveringen har vært ventet i flere dager. Men det er bare timer siden en jugoslavisk domstol utsatte utleveringen, fordi retten ikke var sikker på om den var i strid med grunnloven.

- Jeg kan ikke tro at dette har skjedd, var Milosevics advokat, Toma Filas første reaksjon på utleveringen.

Milosevic blir satt på celle i krigsforbryterdomstolens eget fengsel, to kilometer fra selve domstolslokalet. Det er en lys og moderne fengselsanstalt, med en stor, slottslikende fasade, melder BBC.

Der inne får han møte flere kjente, blant andre Biljana Plavsic og Momcillo Krajisnik, som skal stilles for retten for krigsforbrytelser. Det er bare en kvinne i fengselet, og det er general Radislav Krstic, som må møte for retten, tiltalt for å ha utryddet muslimer i Srebrenica.

Milosevic blir fange nummer 39 i fengselet.

De innsatte har tilgang på treningsrom, mange tv-kanaler og egne familierom der de kan tilbringe tid sammen med slektningene sine. De får ringe familien sju minutter hver dag, lage egen mat, male og spille instrumenter. Betjentene i fengselet sier deres oppgave er å sørge for at både serberne, kroatene og muslimene i fengselet får kvalitetstid mens de er der.

Det er både leger og psykiatere ved anstalten. Hvis noen føler for en massasje, er også det mulig innenfor murene.

FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia ble etablert i 1993. Mandatet er å tiltale og prøve for retten personer som kan være ansvarlige for brudd på internasjonalt humanitært lovverk i Jugoslavia siden 1991.

Sjefaktor er Carla del Ponte fra Sveits. Assisterende aktor er australske Graham Blewitt. Det er 14 dommere fra alle kontinenter, og president for dommerne er Claude Jorda fra Frankrike.

99 personer er foreløpig tiltalt.

Et av de største problemene for hovedaktor del Ponte, er at det tar svært lang tid før sakene kommer opp for retten. Hun har flere ganger påpekt at saksgangen må gå raskere. Domstolen ble etablert i 1993, men bare fire mennesker har måttet sone straff, i Norge, Finland og Tyskland.

  • Det er hentet inn 27 nye, midlertidige dommere som skal ta noen av sakene. I september skal domstolen klare å kjøre seks saker samtidig. I dag kan de maks føre tre saker for retten.

    (Dagbladet.no følger saken)

UTLEVERT: Det er ventet kraftige demonstrasjoner i Beograd når nyheten om at SLobodan Milosevic er utlevert til Haag blir kjent.