Fange rømte - politiet kritisk

Politimester Torodd Veiding ved Asker og Bærum politikammer kritiserer ledelsen ved Ila landsfengsel for rutinene fengslet praktiserer ved permisjoner og framstillinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ila-ledelsen får også sviende kritikk for at det tok to og en halv time å varsle politiet at en innsatt hadde rømt under et restaurantbesøk i Oslo.

Brevet fra Asker og Bærum politikammer ble sendt Justisdepartementet 3. oktober. Onsdag hadde politiet og ledelsen ved Ila landsfengsel og sikringsanstalt møte.

- Jeg har den oppfatning at det ikke er noen uenighet mellom oss, sier fengselsdirektør Ellinor Houm til Dagbladet. Fengselsdirektøren uttaler at hun ikke ser på brevet fra politiet som en innblanding i fengslets rutiner.

- De innsatte skal ut i samfunnet igjen, derfor må de trenes. Men vi kan aldri gi noen garantier for at noen ikke vil vende tilbake til fastsatt tid eller at enkelte kan finne på å rømme. Slik er det bare, sier fengselsdirektør Ellinor Houm til Dagbladet.
Det var i høst at en farlig fange rømte fra en Oslo-restaurant under en framstilling. Først to og en halv time seinere ble politiet varslet om rømningen, noe politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum finner å kritisere.

- Jeg er enig i kritikken i dette tilfellet. At varslingsrutinene ikke ble fulgt, skyldtes et uheldig sammentreff som var knyttet til et vaktskifte, sier Ellinor Houm.

Hun garanterer at varslingsrutinene er innskjerpet.