Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fange vil tilbake til Afghanistan

Georg Taubmann ble holdt som fange og truet med dødsstraff av Taliban. Men nå vil han tilbake til Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august i fjor ble åtte hjelpearbeidere tatt til fange av Taliban i Afghanistan. De åtte ble tiltalt for å ha prøvd å misjonere, en tiltale som medførte dødsstraff under det strenge Taliban-regimet.

Etter 11. september og USAs angrep på Afghanistan, fryktet mange at de åtte hjelpearbeiderne skulle bli brukt av Taliban som levende skjold i krigen.

Hjelpearbeiderne, to amerikanere, to australiere og fire tyskere, ble holdt fanget i tre måneder. I november ble de befridd i en dramatisk redningsaksjon der Nordalliansen og amerikanske soldater deltok.

Georg Taubmann, som har drevet hjelpearbeid i Afghanistan i 20 år, ventet flere ganger på å bli drept i fangenskapet.

- Det er et under at vi kommer uskadd ut, sa han da han landet i Tyskland etter det dramatiske fangenskapet.

Men nå vil Taubmann tilbake til det krigsherjede og delvis lovløse landet. Hjelpearbeideren innrømmer at han har sterke minner fra tida mens han ventet på dødsstraff og at minnene kommer opp igjen når han reiser tilbake.

- Det er en del jeg må bearbeide, sier han til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men Taubmann tror han skal klare å vende tilbake.

- Det er en ny regjering der nå, og vi har alltid hatt et godt forhold til afghanerne. Dessuten er det tyske soldater der, og andre utlendinger vender også tilbake, sier han.

REISER TILBAKE:</B> Hjelpearbeiderne Silke Durrkopf, Katrin Jelinek, Margrit Stebner og Georg Taubmann ble reddet fra Taliban i en dramatisk redningsaksjon. Nå vil Georg Taubmann reise tilbake.
Hele Norges coronakart