Fangeavtalen ingen ønsker, er på plass

Fanger til Nederland for å sone.

Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone.

Likevel er det nå klart at Norge vil leie 242 fengselsplasser i det nederlandske fengselet Norgerhaven i den nederlandske byen Veenhuizen fra høsten.

- Det er ingen som ønsker å sende norske innsatte til utlandet for å sone. Men dette er en løsning på en akutt situasjon, sa Anundsen da Stortinget mandag vedtok loven som godkjenner leieavtalen i fem år.

- Det har ikke manglet på advarsler, fastslo Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø i debatten. Venstre har prinsipielle betenkeligheter - det er en grunnleggende oppgave for en stat å ta seg av sine straffedømte, fremholdt hun.

Arbeiderpartiet mener at pengene som går med til å leie plasser i Nederland med fordel burde vært brukt til flere åpne plasser kombinert med elektronisk overvåking her hjemme, mens Senterpartiet har pekt på fremskutt løslatelse som en løsning.

- Ingen ønsker å bruke fengselsplasser i Nederland, men kapasiteten er sprengt, og regjeringen fortjener honnør for å tenke kreativt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer