Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Fangeavtalen ingen ønsker, er på plass

Fanger til Nederland for å sone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken justisminister Anders Anundsen (Frp) eller KrF, som sikrer flertall for regjeringens forslag, ønsker å sende fanger til Nederland for å sone.

Likevel er det nå klart at Norge vil leie 242 fengselsplasser i det nederlandske fengselet Norgerhaven i den nederlandske byen Veenhuizen fra høsten.

- Det er ingen som ønsker å sende norske innsatte til utlandet for å sone. Men dette er en løsning på en akutt situasjon, sa Anundsen da Stortinget mandag vedtok loven som godkjenner leieavtalen i fem år.

- Det har ikke manglet på advarsler, fastslo Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø i debatten. Venstre har prinsipielle betenkeligheter - det er en grunnleggende oppgave for en stat å ta seg av sine straffedømte, fremholdt hun.

Arbeiderpartiet mener at pengene som går med til å leie plasser i Nederland med fordel burde vært brukt til flere åpne plasser kombinert med elektronisk overvåking her hjemme, mens Senterpartiet har pekt på fremskutt løslatelse som en løsning.

- Ingen ønsker å bruke fengselsplasser i Nederland, men kapasiteten er sprengt, og regjeringen fortjener honnør for å tenke kreativt, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Han sier at større kapasitet på faste soningsplasser trolig vil bidra til at antallet som blir sittende over 48 timer på glattcelle, går ned, noe som har vært avgjørende for KrFs støtte til leieavtalen.

(NTB)