Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fangedrap truer freden

LONDON (Dagbladet): Den militante protestanten Billy Wright (36), kalt «Rottekongen», ble i går likvidert i det beryktet Maze-fengslet i Nord-Irland. Dette kan få alvorlige følger for fredsforhandlingene i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både våpenhvilen og selve fredsforhandlingene i Nord-Irland er nå truet. I går ettermiddag ble det kjent at attentatmennene også sonet dommer i fengslet. De tilhører Den irske nasjonale frigjøringshæren (INLA), som er en utbrytergruppe fra IRA.

Den britiske ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, oppfordret i går partene til å fortsette fredsforhandlingene. Hun ba også om at drapet på Billy Wright ikke må hevnes.

- Dette drapet er et angrep på hele fredsprosessen. Aksjonen som tok livet av Billy Wright er blodig og skremmende, og minner oss med all tydelighet om fortida, sier Mo Mowlam.

- Jeg har også oppfattet at mange ber meg trekke meg som minister for Nord-Irland etter drapet i Maze-fengslet. Det er bare tull. Menn jeg innser at likvidasjonen kan utsette fredsprosessen for problemer, sier Mo Mowlam.

«Rottekongen» Billy Wright tilhører den paramilitære utbrytergruppen Lojalistenes frivillige styrke (IVL), og var også i strid med mer moderate lojalister.
Sinn Feins leder Gerry Adams oppfordret i går ettermiddag partene i Nord-Irland til å forholde seg rolig etter likvideringen. Gerry Adams deltar i fredsforhandlingene, og skapte historie da han før jul ble invitert av statsminister Tony Blair til å besøke 10 Downing Street.

<B>INGEN SØNDAGSSKOLE:</B> Maze-fengslet i Nord-Irland.
<B>Billy Wright</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!