Fangeleirens vaktmester

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke har utmerket seg som en dristig og original industriutvikler og kapitalist i Norge. Hans sterke sider inkluderer også en viss respekt for norske verdier. Alt dette har bidratt til hans suksess og askeladden-status i Norge. Ikke minst på den bakgrunn er det overraskende og bedrøvelig at hans selskap, Aker Kværner, i flere år har fungert som den reneste vaktmester og serviceleverandør på Guantánamo-basen Guantánamo-basen på Cuba. Siden 2002 har militærbasen blitt brukt til oppbevaring av fanger som er mistenkt for terrorisme og tilknytning til nettverket al-Qaida. FNs torturkomité har krevd at leieren blir stengt fordi den er i strid med folkeretten.

Som Dagbladet skrev i går har Aker Kværner i samarbeid med et amerikansk selskap fra 1998 til utgangen av 2004 hatt hovedansvar for å operere og vedlikeholde all drivstofforsyning til fly som kom til Guantánamo. Det er NRK-journalist Erling Borgen som har dokumentert dette. Han laget i fjor den omstridte dokumentaren «Et lite stykke Norge», som ble nektet vist i NRK fordi den «mistenkeliggjorde normalt arbeid på alliert base».

Borgen har nå fra amerikanske myndigheter, fått tak i kontrakter som viser at Kværners tjenester omfatter regulær fangetransport. Dette har vært ukjent for Utenriksdepartementet inntil nå. Det har sammenheng med at norske myndigheter normalt ikke godkjenner kontrakter om tjeneste-leveranser. Men UD-talskvinne Anne Lene Dale Sandsten sier: «Vi forutsetter at norsk næringsliv foretar en egen etisk vurdering av sitt engasjement i virksomheter der det kan tenkes at det vil oppstå brudd på menneskerettighetene.»

FOR SELSKAPER med svakt utviklede evner til slike vurderinger, er det hjelp å finne i «Etiske retningslinjer for Statens pensjonsfond - Utland». Der heter det at fondet ikke skal foreta investeringer som utgjør en uakseptabel risiko for at fondet medvirker til uetiske handlinger som for eksempel krenkelse av grunnleggende humanitære prinsipper og grove krenkelser av menneskerettighetene. Det er akkurat hva som skjer på Guantanamo. Derfor er Aker Kværners tjenester en skamplett på selskapets og Røkkes historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer