Fangeleirens vaktmester

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kjell Inge Røkke har utmerket seg som en dristig og original industriutvikler og kapitalist i Norge. Hans sterke sider inkluderer også en viss respekt for norske verdier. Alt dette har bidratt til hans suksess og askeladden-status i Norge. Ikke minst på den bakgrunn er det overraskende og bedrøvelig at hans selskap, Aker Kværner, i flere år har fungert som den reneste vaktmester og serviceleverandør på Guantánamo-basen Guantánamo-basen på Cuba. Siden 2002 har militærbasen blitt brukt til oppbevaring av fanger som er mistenkt for terrorisme og tilknytning til nettverket al-Qaida. FNs torturkomité har krevd at leieren blir stengt fordi den er i strid med folkeretten.

Som Dagbladet skrev i går har Aker Kværner i samarbeid med et amerikansk selskap fra 1998 til utgangen av 2004 hatt hovedansvar for å operere og vedlikeholde all drivstofforsyning til fly som kom til Guantánamo. Det er NRK-journalist Erling Borgen som har dokumentert dette. Han laget i fjor den omstridte dokumentaren «Et lite stykke Norge», som ble nektet vist i NRK fordi den «mistenkeliggjorde normalt arbeid på alliert base».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer