Fangen møter tyrannen

Det er to verdener som møtes når Sør-Koreas president Kim Dae-Jung i juni møter sin kollega fra nord, Kim Jong Il.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Dae-Jung er den politiske fangen som så vidt unnslapp en dødsdom. Kim Jong Il er den bortskjemte playboyen som for seks år siden arvet verdens verste terrorvelde av sin far Kim Il-Sung.

Et toppmøte mellom Kim og Kim vil representere tidenes tøvær i den delen av verden hvor den kalde krigen har vært kaldere og vart lenger enn noe annet sted. Børsene i Sør-Korea steg med fire prosent da nyheten ble kjent i går. Møtet er planlagt til 12.- 14. juni.

Teknisk sett er de to landene fortsatt i krig med hverandre, og grensa har vært høyspent siden Korea-krigens slutt i 1953.

37000 amerikanske soldater er til enhver tid stasjonert på grensa for å forsvare Sør-Korea mot det kommunistiske nord.

Terror og sult

Nord-Korea er et av verdens fattigste land. En amerikansk kongresskommisjon sier at så mange som to millioner mennesker, nesten ti prosent av befolkningen, er døde av sult i løpet av de siste fem åra.

Sulten har skapt en farlig aggresjon i Nord-Korea.

I august 1998 sendte landet ut en krysserrakett, som passerte over Japan før den styrtet i Stillehavet. Og året etter skjøt nord- og sørkoreanske krigsskip mot hverandre etter krangel om krabbefiske. Flere ganger er nordkoreanske miniubåter oppdaget i sørkoreansk farvann.

Undergangsteori

Kim Jong Il har beholdt kontrollen, tross krisa. Svaret ser ut til å ha vært større aggresjon.

USA frykter at Nord-Korea både har raketter som kan nå det amerikanske fastlandet og at de har atomsprengladninger og avanserte bakteriologiske våpen.

Et scenario er at Kim Jong Il vil sette i gang en krig med masseødeleggelsesvåpen i en desperat situasjon, som en kommunistisk utgave av De siste dagers hellige. Gårsdagens nyhet om et toppmøte kan tyde på at det verste likevel ikke vil skje.

Det har vært stor diplomatisk aktivitet fra nordkoreansk side de siste månedene. Man har hatt samtaler på høyt nivå med USA og Japan. Kim Dae-Jung har lansert sin såkalte «solskinnspolitikk» overfor erkefienden, og ser nå ut til å ha lyktes, etter det som har vært en gradvis åpning av det tidligere hermetisk lukkede landet.