Fangen på Oslo Plaza

Navn: Bill Clinton Alder: 54 Yrke: President

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Aftenposten i går skrev Per Egil Hegge om Ellen Andenæs som heller ikke kan huske at hun møtte Bill Clinton i Oslo en desemberdag for 30 år siden. Den gang var hun sekretær på Institutt for fredsforskning, PRIO, hvor unge amerikanere omtrent daglig kom for å få svar på tidas mest brennende spørsmål: Hva gjør vi i Vietnam?

23-åringen fra Arkansas, med pass pålydende William Jefferson Clinton husker imidlertid Ellen, kanskje fordi hennes far er Johs. Andenæs. Den unge amerikanske juristen hadde lest hans artikler om strafferett. Derfor husker Clinton navnet på både far og datter.Men Ellen husker ikke, Johan Galtung husker ikke, Sonja Lid og Lars Andreas Larssen husker ikke, selv om de ifølge sikre kilder møtte USAs seinere president, som var på kort stopp i Oslo på vei til Moskva.

Når Bill Clinton i overmorgen synker ned i en lenestol i sin toppsuite på Plaza og ser over mot Jernbanetorget og gamle Østbanestasjonen, vil han sikkert også huske.

Men nå kan han ikke rusle rundt i Oslos gater og lete etter Ellen eller noen andre. Han er bedre voktet enn noen fange. Han kan ikke gå et skritt uten å ha en hær av sikkerhetsvakter rundt seg. Han er også fange i rollen som president i verdens mektigste stat. Det er en rolle så klart definert, med så mange begrensninger, så mange regler for hva man kan gjøre og ikke gjøre, at den offentlige president blir en slags fjernstyrt robot.

Nå har det seg slik at vi også kjenner den private Clinton, og hva han foretar seg når dørene er lukket og mikrofonene slått av. Vi kjenner ham bedre enn vår far og mor, bedre enn våre barn. Vi vet hvilke sigarer han foretrekker og hva han også bruker dem til, og vi vet at det var en sædflekk på Monicas blå kjole.

Vi vet at han hadde en vanskelig barndom, at mor og bestemor var som hund og katt og at hans kjødelige far, den handelsreisende Mr. Blythe, døde før Bill ble født i den vesle byen Hope. 16 år gammel tok han den alkoholiserte stefarens navn.

Vi vet at han var smart og intelligent, at han ble guvernør i hjemstaten bare 32 år gammel, og at han fortsatt er gift med Hillary. Hun sier i et intervju med Talk at han trenger å bli mer disiplinert, men at det er oppsiktsvekkende at han med en slik bakgrunn har maktet å bli den han er. Hun sier han skammer seg og er lei seg, men at de fortsatt elsker å ligge på soveværelset og se på gamle filmer.Jeg tror han også hadde satt pris på et gjensyn med Ellen.