Fangen som ble tyrann

MARONDERA (Dagbladet): I 1974 slapp Robert Mugabe ut av fengsel i Rhodesia blant annet etter sterkt press fra Amnesty International. Nå lever Amnesty-medlemmer i Zimbabwe i frykt for overgrep fra president Robert Mugabe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er hele tida redd for at vi skal bli angrepet på grunn av det arbeidet vi gjør for menneskerettighetene, sier Earnest Sitshebo, som leder det nystartede Amnesty-laget i Marondera, seks mil øst for Harare.

Under samtalen kikker han nervøst over skulderen. En enslig mann sitter ved nabobordet og stirrer.

- Jeg vet ikke hvem han er. Jeg frykter han kan være fra overvåkningstjenesten, sier Sitshebo.

Samvittighetsfange

Amnesty International har vært opptatt av situasjonen i Rhodesia, som i 1980 ble Zimbabwe, siden organisasjonen ble stiftet i 1961. I 1964 adopterte Amnesty-grupper i Tyskland den unge aktivisten Robert Mugabe som samvittighetsfange. Mugabe ble arrestert av Ian Smiths hvite mindretallsregime det året og satt fengslet i ti år.

Han ble buret inne med henvisning til paragrafene i Law And Order (Maintenance) Act. Ved frigjøringen i 1980 ble Robert Mugabe president. Nå er det han som bruker den samme loven mot sine politiske motstandere. I et forsøk på å sette opposisjonleder Morgan Tsvangirai ut av spill før presidentvalget neste år, har Mugabe dratt ham for retten, anklaget for brutt på denne omstridte koloni-loven.

- Mugabe har nok glemt hvem som kjempet for han da han satt i fengsel, kommenterer Sitshebo tørt.

Terror-regime

Flere av dagens toppolitikere i Zimbabwe var adoptert av Amnesty International som samvittighetsfanger under frigjøringskampen. Press fra Amnesty bidro blant annet til å redde livet til dagens president i parlamentet, Emmerson Mnangagwa. Han satt og ventet på å bli henrettet i Ian Smiths fengsel.

Etter frigjøringen ble han justisminister og nå leder av parlamentet. Han har brukt sin posisjon til å kjempe beinhardt mot de som ønsker å oppheve dødsstraffen i Zimbabwe.

I rapportene fra Amnesty og flere andre internasjonale organisasjoner, listes det opp alle tenkelige brudd på menneskerettighetene. Politiske motstandere av Mugabe blir banket opp, tortur forekommer og det samme gjør politisk motiverte drap.

Robert Mugabe kaller rapportene for løgnpropaganda, og hans talsmann Jonathan Moyo kalte nylig internasjonale utsendinger som gransker bruddene på menneskerettighetene, for britiske spioner.

Ingen garanti

Earnest Sitshebo senker stemmen når han snakker om Mugabe. Den ukjente mannen ved nabobordet stirrer intenst.

- Det var riktig å adoptere Mugabe som samvittighetsfange den gangen. Han var forfulgt og fengslet uten lov og dom. Men det at han fikk sine menneskerettigheter krenket, er ikke noen garanti for at han selv ikke krenker de samme rettighetene, sier Sitshebo.

Han medgir likevel at det er et paradoks at mens Robert Mugabe ble samvittighetsfange, nektet Amnesty International å adoptere Nelson Mandela som det samme, fordi han var dømt for vold mot apartheid-regimet i Sør-Afrika.

- Historien er full av ironi, kommenterer Sitshebo.