IS-MASSAKRE: Så mange som 1700 unge soldater kan ha blitt drept av IS i en massakre i Tikrit i Irak sommeren 2014. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
IS-MASSAKRE: Så mange som 1700 unge soldater kan ha blitt drept av IS i en massakre i Tikrit i Irak sommeren 2014. Foto: REUTERS/NTB ScanpixVis mer

Fangene ble fortalt at de skulle kjøres hjem til familiene sine, men ble stilt opp på linje og skutt. Nå skal 36 dømte IS-krigere henges

Planlegger massehenging i Irak denne uka etter massakre av opp til 1700 menn i Tikrit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 36 IS-krigere skal henges i Irak denne uka for å ha tatt del i en massakre i Tikrit 12. juni 2014, hvor opp til 1700 unge militærstudenter ved den forhenværende amerikanske militærbasen Camp Speicher ble massakrert og kastet i massegraver, skriver The Times.

Den irakiske presidenten Fuad Masum har godkjent massehenrettelsen, til tross for protester fra menneskerettighetsorganisasjoner, skriver Mirror.

Overlevende etter massakren har fortalt grufulle beretninger om hvordan kollegene deres ble samlet og klargjort for henrettelse.

Massegraver

IS-krigere skal ha dyttet hundrevis inn i store biler og fortalt dem at de skulle kjøres hjem til familiene sine. Isteden ble de kjørt ut i ørkenen, hvor de ble stilt på linje og skutt på nært hold.

SKAL HENRETTES: 36 IS-krigere, funnet skyldige i å ha deltatt i en massakre av opp til 1700 unge soldater i Irak, skal henrettes denne uka. Foto: Reuters/NTB Scanpix
SKAL HENRETTES: 36 IS-krigere, funnet skyldige i å ha deltatt i en massakre av opp til 1700 unge soldater i Irak, skal henrettes denne uka. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Fotografier fra udåden viser maskerte IS-krigere som binder de unge kadettene, skyter dem og kaster dem i massegraver.

Nå bekrefter irakiske myndigheter at 36 av de 40 IS-krigerne som er dømt for å ha tatt del i massakren, vil bli henrettet ved henging denne uka.

Videobilder fra massakren skal ha avslørt identiteten til de dømte.

- Tilfreds

Menneskerettsorganisasjoner hevder at straffesaken mot de angivelige gjerningspersonene bygget på innrømmelser tvunget fram under tortur.

Sist måned uttrykte også FN bekymring over Iraks forsøk på å gjøre ankeprosessen for dødsdømte fanger raskere, da raske henrettelser øker faren for justismord.

Overlevende og pårørende til de 1700 drepte skal imidlertid være fornøyd med at presidenten nå har godkjent henrettelsene av de 36 IS-krigerne.

- Vi er tilfreds med presidentens avgjørelse, sier Majid Arneen, faren til en av de drepte kadettene, til The Times.

Drepte shiamuslimene

Under massakren skal de unge kadettene ha blitt delt etter sin religiøse tilknytning. De som ble bedømt til å være shiamuslimer, ble drept.

Propagandavideoer fra Den islamske stat viser hundrevis av menn i vanlige klær som gråter og trygler om nåde, stuet sammen bak i en lastebil før de ble skutt med automatvåpen.

IS har i løpet av de siste månedene tapt terreng i kamp mot irakiske og kurdiske styrker med bistand fra amerikanske luftstyrker.

Terrororganisasjonen klamrer seg desperat til de områdene de fremdeles kontrollerer i Irak og Syria, skriver Mirror.