<strong>STÅR FREM:</strong> Brandon Neely (28) forteller om hverdagen som vakt på Guantanamo-basen. Foto: Pat Sullivan/AP/Scanpix
STÅR FREM: Brandon Neely (28) forteller om hverdagen som vakt på Guantanamo-basen. Foto: Pat Sullivan/AP/Scanpix Vis mer

- Fangene ble utsatt for systematisk vold

Slik var hverdagen som vakt på Guantanamo. Europa nøler med å ta i mot Guantanamo-fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) President Barack Obama har besluttet at Guantanamo-basen på Cuba skal stenges i løpet av det nærmeste året.

Nesten 250 krigsfanger blir holdt innesperret på Guantánamo-basen, og mange av dem uten tiltale eller dom.

Nå tar to tidligere fangevoktere bladet fra munnen og forteller om hverdagen som vakt i den kontroversielle militærbasen.

- Det vi gjorde var galt

- Det vi gjorde var rett og slett galt, uttaler Brandon Neely (28). Neely jobber i dag som politimann i området rundt Houston i Texas, og tilbragte seks måneder av sitt liv som fangevokter på Guantanamo.

Han forteller nyhetsbyrået AP om hvordan bruken av terrorlignende avhørsteknikker og fysisk og psykisk mishandling påvirket fangevokterne og miljøet i leiren.

<strong>LENGTER UT:</strong> En Guantanamo-fange titter lengselsfullt mot fotografen. Foto: Kevin Lamarque/AFP/Scanpix
LENGTER UT: En Guantanamo-fange titter lengselsfullt mot fotografen. Foto: Kevin Lamarque/AFP/Scanpix Vis mer

Ønsket hevn

FBI er blant organisasjonene som tidligere har rapportert om svært dårlige soningsforhold.

Neely forteller at mange av soldatene som var i daglig kontakt med fanger var svært unge. Sorgen og rystelsen etter 11. september-angrepene satt også friskt i minnet hos soldatene, og mange ønsket hevn.


- Det var vanlig å la ønsket om hevn gå ut over fangene. Folk ønsket å «ta igjen». Vi trodde jo at de som satt fanget var de verste terroristene som fantes, forklarer Texas-mannen.

<strong>PROTESTER:</strong> En demonstrant i fangeuniform foran Det Hvite Hus på fredag. Foto: Nicholas Kamm/AFP/Scanpix
PROTESTER: En demonstrant i fangeuniform foran Det Hvite Hus på fredag. Foto: Nicholas Kamm/AFP/Scanpix Vis mer


Observerte mishandling


- Fangene ankom, halvt fortumlet, lenket sammen. De satt nærmest i bur, forteller Brandon Neely.


En tidligere medsoldat,Terry C. Holdbrooks Jr., har uttalt til nettstedet cageprisoners.com at han observerte mishandling i form av musikk på ekstremt volum og ubehagelig lave temperaturer.

Holdbrooks Jr., som har konvertert til islam, tjenestegjorde på Guantanamo i 2003.

<strong>BRUKTE TORTURLIGNENDE METODER:</strong> Det har blitt bekreftet at torturlignende metoder ble brukt på Guantanamo. Nå forteller fangevokterne sine historier. Foto: Shane T.McCoy/US Navy/AP/Scanpix
BRUKTE TORTURLIGNENDE METODER: Det har blitt bekreftet at torturlignende metoder ble brukt på Guantanamo. Nå forteller fangevokterne sine historier. Foto: Shane T.McCoy/US Navy/AP/Scanpix Vis mer

Ingen instruks


Neely kritiserer militære myndigheter for en mangel på et presist instruksverk for tjenesteutførelsen. Soldatene opererte uten en konkret instruks, og få kjente til Geneve-konvensjonen ifølge Neelys uttalelser til AP.


- Noen få lærte om Geneve-konvensjonen på egen hånd, men mange visste ingenting om den.


<strong>VIL UT:</strong> Fanger på Guantanamo. Foto: MARK WILSON/AFP/Scanpix
VIL UT: Fanger på Guantanamo. Foto: MARK WILSON/AFP/Scanpix Vis mer

Oberst Bill Costello i den amerikanske hæren avkrefter ikke Neelys uttalelser. Han understreker at det fantes en instruks, men innrømmer at denne til en viss grad ble utarbeidet underveis.


- En fange ble slått da han ikke ville ta et kosttilskudd. Fanger måtte vise seg nakne foran kvinnelige soldater. Fanger ble utsatt for systematisk vold, forteller Brandon Neely til AP over telefon.

Innrømmer tortur


Susan J. Crawford, som leder utvalget som bestemmer om det skal innledes sak mot de innsatte i den omstridte fangeleiren, har innrømmet tortur overfor The Washington Posts prisbelønte journalist Bob Woodward.


En saudiarabisk fange ble torturert i avhør, bekreftet Crawford.


- Vi torturerte Mohammed al-Qahtani. Måten han ble behandlet på tilsvarer definisjonen av tortur. Det er grunnen til at jeg ikke innstilte på tiltale, sier Crawford.


Europeisk skepsis

Norge er blant landene som kan være aktuelle som mottagerland for Guantanamo-fanger.

Flere land, som Østerrike, Finland, Spania og Frankrike nøler ifølge Time Magazine med å ta imot fanger.

Reuters melder at Italia er ett av få europeiske land som erklærer seg positive til å bidra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer