Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fangene blir ikke torturert

USAs justisminister forsvarer deportering av terrormistenkte til «tortur-fengsler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under sitt første besøk i Egypt, forsvarte USAs justisminister, Alberto Gonzales, CIAs håndtering av terrormistenkte.

USA og CIA har fått mye kritikk for å sende terrormistenkte fanger til fengsler i land hvor tortur er en del av avhørsmetodene.

Noen av landene som mottar fanger fra USA er Egypt, Jordan, Saudi Arabia, Syria og Pakistan.


Alle er land, som av det amerikanske utenriksdepartementet blir sett på som brytere av menneskerettighetene.

- Når vi sender terrormistenkte ut av USA, forsikrer vi oss om at de ikke kommer til å bli torturert i det landet de blir sendt til, sa Gonzales til nyhetsbyrået AP på en pressekonferanse i går.

Det finnes eksempler på fanger som angivelig skal ha blitt sendt til Egypt og blitt torturert. På spørsmål om USA sender terrormistenkte til Egypt, var Gonzales avvikende i sitt svar:

- Jeg kommer ikke til å bekrefte hvorvidt det er blitt sendt fanger til Egypt eller ikke, og jeg kommer definitivt ikke til å snakke om hvor mange som eventuelt er sendt hit, svarte justisministeren.

Egypts innenriksminister, Habib el-Adly, benekter at Egypt har torturert terrormistenkte fra utlandet.

FORSIKRER: USAs justisminister forsikrer at stedene der terrormistenkte blir sendt til, blir kontrollert. Foto: SCANPIX
FORSIKRER: USAs justisminister forsikrer at stedene der terrormistenkte blir sendt til, blir kontrollert. Foto: SCANPIX Vis mer