Fangene fra Guantánamo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

■ ■ 60 fanger som sitter på Guantánamobasen på Cuba, er klare til å bli løslatt etter at amerikanske myndigheter har funnet ut at det ikke finns beviser for at de har vært involvert i terrorisme. USA vil ikke ha fangene, og de risikerer forfølgelse dersom de blir sendt tilbake til sine hjemland. Dermed er spørsmålet om noen andre land vil ta imot dem. Norge har diskutert saken med EU-landene som er med i Schengen- samarbeidet. Foreløpig har norske myndigheter ingen planer om å ta imot noen av fangene. Regjeringen venter på et videre utspill fra USA.

■ ■ Dagbladet kunne i går fortelle at minst fire av fangene ønsker å komme til Skandinavia. En av dem oppgir Norge som førstevalg. Den britiske hjelpeorganisasjonen Reprieve, som jobber for å få løslatt Guantánamofanger, oppfordrer Norge til å ta et ansvar i denne saken.

■ ■ De 60 fangene som nå skal løslates, har sittet under umenneskelige forhold på Guantánamobasen i flere år. Trolig har de bare vært på feil sted til feil tid. At USA er villig til å løslate dem, tyder på at dette overhodet ikke dreier seg om militante islamister.

■ ■ Det norske argumentet om manglende forespørsel fra USA er heller tynt. At fangene først og fremst er amerikanske myndigheters ansvar, er korrekt, men det går likevel utmerket godt an å diskutere denne saken videre med Schengen-landene, slik at man eventuelt kan komme fram til et felles initiativ. Erna Solbergs forslag i dagens avis om eventuelt å slippe noen inn i Norge på flyktningkvoten, synes i utgangspunktet bra, men vi må huske på at det vil gå ut over andre som egentlig skulle ha kommet hit på denne kvoten.

■ ■ Som et land som kjemper for menneskerettigheter, bør Norge ta imot noen av disse fangene. Vi må ikke glemme at også Norge hadde sin andel i USAs kamp mot terror. I samarbeid med Schengen-landene bør det foretas grundige undersøkelser, slik at man ikke opplever å få en ny Mulla Krakar-sak å hanskes med. Faren for dette synes uansett ikke stor så lenge USA nå ønsker å la disse fangene gå. Skal USAs president Barack Obama få tømt Guantánamoleiren innen årsskiftet, slik han sier han skal, er det viktig at noen handler.