- Fangene har satt fyr på en Røde Kors-sjukestue

Mens Moland og French sitter på sin celle, forhandler ansatte, politi og soldater med de voldelige fangene.

FULL FANGEOPPRØR:  De dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland, sitter inne på sin celle mens væpnede soldater, ansatte og politi prøver å ta tilbake kontrollen over fengselet. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
FULL FANGEOPPRØR: De dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland, sitter inne på sin celle mens væpnede soldater, ansatte og politi prøver å ta tilbake kontrollen over fengselet. Foto: Tore Bergsaker / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fangeopprøret i sentralfengselet i Kisangani er fremdeles intenst, og anarki herjer. Mens de dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland har barrikadert seg inne på sin celle, har andre innsatte kontroll over fengselet, mens de ansatte ifølge UD skal befinne seg på utsiden.

- Nå er det forhandlinger mellom fangene og politiet, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

Hun snakket med sin sønn, den dødsdømte Joshua French i dag morges.

- Han fortalte at det har vært en svært urolig natt, der fanger blant annet satte fyr på en helt ny sjukestue som Røde Kors har satt opp i fengselet.  

Etter det Dagbladet kjenner til er det fangene som fortsatt har kontrollen over fengselet.

- Det er fullt fangeopprør, og totalt anarki i fengselet. Guttene har gitt førstehjelp til mange sårede, sier Knut Moland, Tjostolv Molands far, til Dagbladet.

Han snakket med sønnen rundt klokka seks i dag tidlig. Kuler og tåregassgranater er avfyrt, og situasjonen er ute av kontroll.

- En stor belastning - Etter at situasjonen i går kveld ble rapportert å være noe roligere, har vi i løpet av morgentimene fått rapporter om at situasjonen er  uavklart og at fangeopprørene inne i fengselet fortsetter. Flere skal være skadet og brakt til sjukehus, sier pressevakt i det norske utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen.

- Vi har ikke fått melding om at noen skal være omkommet, sier han videre.

Ifølge kilder UD har vært i kontakt med skal ansatte ved fengselet, politi og soldater befinne seg på utsiden av fengselet.

- Situasjonen er selvfølgelig en stor belastning og vanskelig for de to nordmennene. Ifølge våre opplysninger skal de ikke være fysisk skadet, og de skal oppholde seg i sin celle, sier Elsebutangen videre.

Arbeider med overføring UD er i kontakt med både FN i Kisangani og kongolesiske myndigheter, som har ansvaret for sikkerheten til Tjostolv Moland og Joshua French.

- Jeg har ikke anledning til å gå i detalj om hvordan vi arbeider med FN og kongolesiske myndigheter, men vi er i kontakt med begge.

Elsebutangen understreker at UD «hele tiden har vært krystallklare» på at de to nordmennene burde overføres til et annet fengsel.

- Arbeidet med dette pågår for fullt, sier han.

- Tror du sjansene for overføring vil øke etter dette?

- Det vil jeg være forsiktig med å spekulere i.

FORHANDLINGER PÅGÅR: Fengslesdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over tjue fanger skal være skadet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FORHANDLINGER PÅGÅR: Fengslesdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over tjue fanger skal være skadet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer