IKKE HELT FORNØYD:  Hells Angels-toppe Ove Jørgensen Høyland er de norske fangenes tillitsmann i Norgerhaven. - Vi føler oss litt lurt, det er mye som ikke fungerer her, slik norske myndigheter lovet, sier Høiland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE HELT FORNØYD: Hells Angels-toppe Ove Jørgensen Høyland er de norske fangenes tillitsmann i Norgerhaven. - Vi føler oss litt lurt, det er mye som ikke fungerer her, slik norske myndigheter lovet, sier Høiland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fangene i Nederland føler seg litt lurt - men liker seg godt i Norgerhaven

De norske fangene mener norske myndigheter har lurt dem. Nå lover Justisdepartementet å ordne opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VEENHUIZEN (Dagbladet): Norske fengselsmyndigheter kan ha forlovet seg, da Kriminalomsorgen reiste fra fengsel til fengsel for å få innsatte til å reise frivillig til Nederland for å sone i Norgerhaven.

Dagbladet har vært i det «norske» fengselet og besøkt fangene. De fleste er godt fornøyd med fengselet, og synes forholdene er til å leve med. Men de innsatte har tatt opp en rekke forhold som de mener er kritikkverdige.

FANGENS KLAGELISTE

* SKYPE: Ble lovet at Skype skulle vær tilgjengelig. Fortsatt ikke oppe og går.

* KJØKKENREDSKAPER: Mangler grunnleggende ting på kjøkkenet. Stekeovner, kniver, stekespader, miksmastere og mye annet.

* INFORMASJON: Det er stor mangel på generell informasjon i fengselet. Alt fra besøk, morsmålstelefon, Skype, klesbestilling og post.

* RENGJØRING: Begrenset mulighet til  gjøre rent på avdelingene, cellene og kjøkkenet. Mangel på mopper, kluter, desinfiserende såpe/spray og tørkeruller. Bare tanken på sju mopper per avdeling er kvalmende, Trenger drastisk oppgradering av vaskeutstyr.

* DVD: Ble lovet DVD-spillere på hver celle.

* MEDISINER: Vi får bare paracet som må presses oppi rektum. Vi ønsker å få paracet som i Norge.

* SPORT: Uforståelig at vi ikke får bruke fotball- og tennisbaner.

* SKOLETILBUD: Vi ble lovet at det skulle være skoletilbud, denne muligheten er svært begrenset på grunn av det norske nettverket.

* TV: Vi ble lovet norsk TV - i dag har vi bare to norske kanaler.

* POSTSYSTEM: Posten tar altfor lang tid - brevene blir sendt via Ullersmo.

* KLESHANDEL: Vi får ikke kjøpe klær på postorde i Nederland - må kjøpe via Norge.

* MAGASINER: Får tilsendt magasiner som abonneres på uka etter - da er TV-programmene uaktuelle.

* PENGER: Det vi tjener i fengselet får vi ikke bringe med oss tilbake til Norge. Hvorfor spar når vi ikke får beholde pengene.

* TRENING: VI ønsker å få trene mer i treningslokalene. Ikke bare 45 minutter tre ganger i uka.

ALBANSK TV: Vi er innsatte fra 49 forskjellige nasjoner som soner her - mange er albanere. De har ikke tilgang til albansk TV.

Disse sakene burde det vært enkelt for fengselet å løse. Vi ber om at ledelsen tar klagen seriøst og tar hånd om dette umiddelbart.
Samtlige fanger i Norgerhaven har skrevet under brevet.

- Da vi ble bedt om å reise var det ikke måte på hvor bra ting skulle bli. Derfor har vi sendt en klage - som samtlige innsatte har skrevet under på, sier Hells Angels-toppen Ove Jørgensen Høyland, som er tillitsmann og talsmann for fangene.

- Ble lovet mye - Da det ble holdt informasjonsmøter i de forskjellige fengslene hjemme i Norge, ble vi lovet mange forskjellige ting. Dessverre viser det seg at mange av disse tilbudene ikke er tilgjengelige, sier Ove Jørgensen Høyland.

Fram til nå har ikke Skype-tilbudet fungert. Kjøkkenredskaper har manglet, og i klagebrevet Dagbladet har en kopi av er fangene svært kritiske til både hygienen i fengselet og mangel på informasjon (se egen faktaboks ved siden av).

MER TRENING:  Treningsrommet i Norgerhaven har de norske fangene hatt begrenset tilgang til. - Vi trenger å rene mer, sier Ove Jørgensen Høyland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MER TRENING: Treningsrommet i Norgerhaven har de norske fangene hatt begrenset tilgang til. - Vi trenger å rene mer, sier Ove Jørgensen Høyland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Mye er bra her i Norgerhaven. Vi har en god dialog med den norske ledelsen, og de nederlandske fangevokterne har vi ingenting å utsette på. De er voksne og behandler oss ordentlig. Deres norske kolleger har mye å lære av de ansatte i fengselet i Norgerhaven, sier Høyland til Dagbladet.

Samtlige fanger De rundt 150 fangene som var overført fra norske fengsler til Norgerhaven - da klagebrevet ble sendt - har alle skrevet under oppropet.

- Mye av det vi påpeker kan det lett gjøres noe med. Forhold vi mener norske myndigheter må gjøre noe med, slik at vår livskvalitet ikke blir dårligere enn det ville vært, om vi sonet straffene våre i Norge, sier Høyland.

JOBBER MED SAKEN:  Den norske fengselslederen i Norgerhaven, Karl Hillesland, jobber nå for å løse problemene i fengselet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
JOBBER MED SAKEN: Den norske fengselslederen i Norgerhaven, Karl Hillesland, jobber nå for å løse problemene i fengselet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fangene mener det ikke er uhørte krav de kommer med.

- Mange av oss søkte oss hit frivillig, da blir det ekstra vanskelig når det norske fengselsmyndigheter lovet oss, ikke blir oppfylt. Det er vanskelig å forholde seg til et halvferdig system, hvor mye ikke fungerer, sier Ove Jørgensen Høyland på vegne av de nærmere 175 fangene som er på plass i Norgerhaven.

- Skal rydde opp Høyland oppfatter fengselsledelsen, ved den norske lederen Karl Hillesland, som konstruktive og håper og forventer at norske myndigheter rydder opp.

- Vi jobber med sakene, sier fengselsleder Karl Hillesland til Dagbladet.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet er tydelig overfor Dagbladet at forholdene i Norgerhaven skal være slik de ble presentert, før fangene reiste frivillig og ufrivillig til Nederland.

- Vi ble for en stund siden gjort oppmerksom på at flere forhold ikke fungerte slik det var planlagt. Det har vi nå tatt tak i. Seinest i dag har det vært et møte mellom Kriminalomsorgsdirektoratet og nederlandske myndigheter, hvor disse forholdene er tatt opp, sier Brein-Karlsen.

- Vi går opp avtalen, for å få rettet opp det som ikke har fungert som planlagt. De som soner i Norgerhaven er kriminelle og skal sone deler av straffen sin i dette fengselet. Men det er ikke slik at de skal føle at norske myndigheter har lurt dem, Tilbudene som ble lovet skal på plass så snart som mulig. Ting som ikke er riktig skal endres så raskt som mulig, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen.

 - MYE ER BRA:  Ove Jørgensen Høyland er de noske fangenes tillitsmann. - Mye er bra i Norgerhaven, men norske myndigheter har ikke holdt hva de lovet oss, sier Høyland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MYE ER BRA: Ove Jørgensen Høyland er de noske fangenes tillitsmann. - Mye er bra i Norgerhaven, men norske myndigheter har ikke holdt hva de lovet oss, sier Høyland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
- SKAL RYDDE OPP:  Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet love rå rydde opp, slik at forholdene i Norgerhaven blir slik fangene var lovet.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
- SKAL RYDDE OPP: Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet love rå rydde opp, slik at forholdene i Norgerhaven blir slik fangene var lovet.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer