Fangenes egne historier

De innsatte ved Abu Ghraib-fengselet forteller skrekkhistorier om tortur og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 13 av fangene ved det beryktede irakiske fengselet Abu Ghraib ble avhørt fra 16. januar til 21. januar, i anledning etterforskningen av overgrepene til de amerikanske fangevokterne. I det 65 sider lange dokumentet, som Washington Post har fått tilgang til, forteller fangene om frykten og mishandlingen som ligger bak bildene som har gått over hele verden den siste måneden.

Fangene sier de ble ridd på som dyr, seksuelt berørt av kvinnelige soldater og tvunget til å hente maten sin fra toalettet. De måtte spise svinekjøtt og ble tvunget til å drikke alkohol.

Slo hardt

I tillegg sier fangene at de ble truet med voldtekter og tvunget til å masturbere foran de kvinnelige soldatene i fangeleiren.

- De tvang oss til å gå som hunder, på hendene og knærne, sier fange nummer 13077, Hiadar Sabar Abed Miktub al-Aboodi i avhøret.

- I tillegg måtte vi bjeffe. Hvis vi ikke gjorde det, begynte de å slå oss hardt i ansiktet og brystet. Så tok de oss opp til cellene, fjernet madrassene, tømte vann på gulvet og tvang oss til å sove på magen på gulvet, mens vi hadde hetter på hodet. De tok bilder av alt.

En annen fange sa han ble truet med voldtekt.

- De sa at de skulle få oss til å ønske at vi var døde. Men at vi ikke kom til å få dø, forklarte fange nummer 151362, Ameen Saeed al-Sheik.

- De kledde av meg, og en av soldatene sa han skulle voldta meg. Han tegnet et bilde av en kvinne på ryggen min, og tvang meg til å stå i en skamfull posisjon, mens jeg holdt rumpeballene mine.

- Overgrep

Kasim Mehaddi Hilas, som fikk fangenummeret 151108, fortalte etterforskerne at da han kom til Abu Ghraib, ble han tvunget til å kle av seg, ta på seg hette og være ikledd rosa truser med blomstermønster.

- De fleste dagene gikk jeg ikke i annet.

Han forteller også at han så en militær oversetter som skal ha forgrepet seg på en ung gutt. Det ble hengt opp laken for å dekke innsynet, men Hilas sier han hørte guttens rop. Deretter klatret Hilas opp på en dør slik at han kunne se det som skjedde. Til etterforskerne har han fortalt at en kvinnelig soldat tok bilder av overgrepet.

I tillegg forklarte Hilas at han spurte en av soldatene om han kunne bruke litt tid på å be. Da ble han hengt opp i et gittervindu, slik at føttene hans dinglet over bakken.

Ifølge Hilas tok det fem timer før han ble sluppet ned.

Voldtatt

Flere fanger sier i avhørene at de har sett amerikanske soldater som voldtok en fange med en lysstang. Det er et av de sjokkerende bildene senatorer og medlemmer av representantenes hus fikk se forrige torsdag. Også den voldtatte fangen er avhørt.

Fangen forteller han ble holdt naken i fem dager da han først kom til Abu Ghraib. Han sier han ble slått så kraftig at hetta falt av.

- De ba meg krype på gulvet, så jeg la meg ned og krøp mens de spyttet på meg. De slo meg i ryggen, hodet og på føttene.

Seinere gikk de løs på ham med lysrøret. En amerikansk soldat holdt ham nede, mens en annen begynte å ta av ham buksene.

- Jeg begynte å skrike. En soldat tråkket på hodet mitt, før de knekte et lysrør og tømte kjemikaliene på meg. Jeg var selvlysende, og de lo.

Så tok de ham med til et annet rom, og voldtok ham med lysrøret.

- De tok bilder av meg hele tida.

En annen fange forteller at han var med på bildet av de sju, nakne irakerne som er stablet i en pyramide.

- De hentet vennene mine, Haidar, Ahmed, Nouri, Ahzem, Hashiem, Mustafa og meg. Så la de to nederst, to oppå dem, to oppå dem igjen og en på toppen. De tok bilder av oss mens vi var nakne.

Også bildet av den svartkledde fangen som har ledninger på hendene og står på en boks, blir omtalt.

- Den tredje dagen, etter klokka fem, kom en soldat og tok meg med til rom 37. Det er dusjrommet, og der begynte han å straffe meg. Så hentet han en mateske, og fikk meg til å stå på den. Jeg var helt naken, og hadde bare på meg et teppe. Så kom en annen soldat og satte elektriske ledninger på fingrene, tærne og penisen min, mens jeg fikk en hette over ansiktet.

YDMYKET OG MISHANDLET:</B> Bildene fra fengselet i Irak har sjokkert hele verden. Nå viser det seg at det finnes langt verre bilder enn dette.
SOM DYR: Fangene i Abu Ghraib-fengselet sier de ble behandlet som dyr.
SKREKKPYRAMIDE: Vennene mine og jeg måtte legge oss oppå hverandre, sier en fange.