Fangeopprør i fengselet i Kisangani i kveld

- Fengselsdirektøren er banket opp, det brenner, og mange er skadet. Moland og French har barrikadert seg på cella.

FANGEOPPRØR: Fengslesdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over tjue fanger skal være skadet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FANGEOPPRØR: Fengslesdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over tjue fanger skal være skadet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har i kveld vært fullt fangeopprør i sentralfengselet i Kisangani, der de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Dagbladet har en representant tilstede på utsiden av fengselet, som forteller at fullt væpnede soldater med gassmasker har omkranset fengselet.

- Fengslesdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over tjue fanger skal være skadet og får hjelp av Røde Kors, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

Joshua Frenchs mor har snakket med sin dødsdømte sønn på telefonen i ettermiddag.

- Vi er i trøbbel Dagbladet fikk så vidt snakket med fengselsdirektør Kudura Ramazani nå i kveld.

- Vi er i trøbbel. Det går ikke bra her nå, var alt han sa før han la på røret.

Dagbladets lokale medhjelper Claude Nzunzu er på plass utenfor fengselet. - Det kom akkurat flere små lastebiler med soldater. De stormer fengselet nå, sier han til Dagbladet i 20.40-tida i kveld.
- Engstelige I følge moren til French, frykter ikke de to nordmennene for de andre fangene, men er engstelige for hva politiet kan finne på å gjøre for å gjenvinne kontroll inne i fengselet.

Kilder i Kisangani forteller til Dagbladet at opptøyene begynte som en konflikt mellom fengselets sivile og militære fanger. Politiet måtte tilkalles og situasjonen er ennå ikke under kontroll.

Det har vært økende grad av uro i Kongo de siste dagene i forbindelse med at det avholdes parlaments- og presidentvalg i morgen, mandag. Igår ble to personer drept og flere skadet i forbindelse med forskjellig valgmøter i hovedstaden Kinshasa

- Kjempebål De insatte i sentralfengselet skal ha laget et kjempebål midt på plassen inne i fengselet. Det kommer sprikende meldinger om Politi og militære enda har vært inne i fengselet; det ble skutt salver i lufta og kastet tåregass, ifølge en annen kilde Dagbladet har snakket med ikveld. Tjue personer skal være sendt til sykehus.

Militærpoliti har tatt oppstilling rundt hele fengselet, fordi de frykter at fanger skal benytte den uoversiktelige situasjonen til å flykte.

Dagbladets medarbeider på utsiden forteller på telefon klokka 21.20 at han høre skuddsalver inne fra fengselet, men det er sannsynligvis for å holde kontroll på de innsatte. Skytingen kan også ha kommet fra baksiden av fengselet ettersom fengselet nå er omringet av militære på alle kanter.

En kilde med nære kontakter til de to innsatte, som ikke ønsker å siteres med navn, forteller at de to nordmennene har barrikadert seg på cella. Vedkommende som snakket med en av de to nordmennene på telefon nå klokka 21.30 forteller at de to har barrikadert seg med sine egne eiendeler; bord, stoler, madrasser og annet er satt opp mot celledøra.

- De er redde for at politiet som er der inne skal ta eiendelene deres i alt kaoset.


ENGSTELIGE: Ifølge moren til French frykter ikke de to nordmennene de andre fangene, men er engstelige for hva politiet kan finne på å gjøre for å gjenvinne kontroll inne i fengselet. Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
ENGSTELIGE: Ifølge moren til French frykter ikke de to nordmennene de andre fangene, men er engstelige for hva politiet kan finne på å gjøre for å gjenvinne kontroll inne i fengselet. Tjostolv Moland (svart trøye) og Joshua French på cella i sentralfengselet i Kisangani. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer