Fangeopprør på Guantánamo-basen

Minst en person ble truffet da fanger gjorde morstand og angrep med improviserte våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge amerikanske militærtjenestemenn startet opprøret da fanger skulle flyttes til individuelle celler.

- Noen av fangene fanger gjorde morstand og angrep med improviserte våpen. Fire ikke-dødelige skudd ble avfyrt, heter det i en uttalelse fra Robert Durand i styrken som driver fangeleiren på Guantánamo-basen. Ingen skal ha blitt alvorlig skadd i opprøret.

- Jeg vet med sikkerhet at en av fangene ble truffet, men at skaden ikke var alvorlig, sier en militærtalsmann til AP, ifølge BBC.

Denne uka krevde 25 menneskerettsorganisasjoner, blant dem Røde Kors og Amnesty, på nytt at USA stenger fangeleiren på Guantánamo-basen.

Sultestreik En omfattende sultestreik pågår nå blant fangene i leiren. Ifølge organisasjonene deltar et flertall av de 166 fangene i sultestreiken. For flere av dem er situasjonen så alvorlig at de blir tvangsfôret. Pentagon hevder det er 43 fanger som sultestreiker.

De 25 organisasjonene sendte torsdag et felles brev til amerikanske myndigheter der de krever Guantánamo stengt. Sultestreiken er et «forutsigbart resultat av fangene i over elleve år er blitt holdt fengslet uten tiltale», heter det i brevet.

President Barack Obama lovet da kom til makten i 2009 å stenge Guantánamo-basen innen ett år

FN-krav Også FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, ber USA stenge sin fangeleir i Guantánamo Bay på Cuba. Bruken av leiren strider mot folkeretten, mener hun.

Ifølge Pillay er sultestreiken fangene i leiren har satt i verk en desperat, men ikke overraskende handling. Fangene nekter å ta til seg mat, fordi tolker som arbeider for leirledelsen, skal ha skitnet til fangenes koraner.

- Vi må være klare på hva dette handler om: USA begår klare brudd ikke bare på sine egne forpliktelser, men på internasjonale lover og regler som landet er forpliktet til å støtte, sier Pillay.

(NTB)