Fangeopprør på Ila

Baneheia-dømte Viggo Kristiansen og 48 andre fanger på Ila landsfengsel er i opprør. Fangene - flere av dem regnes som noen av landets farligste - beskylder underdirektør Petter Haug for å trakassere, sabotere og bevisst drive kampanjer mot innsatte. De krever at direktøren fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I brevet som de 49 fangene har skrevet under på, og som Dagbladet er i besittelse av, heter det:

«P. Haug driver arbeidet sitt som nærmest minner om personforfølgelse. Videre oppfatter innsatte at han har et sterkt markeringsbehov, og misbruker sin stilling ved å trakassere innsatte og drive med beviselige kampanjer mot innsatte.»

Dagbladet fikk i går ikke tillatelse til å snakke med noen av de 49 fangene på Ila landsfengsel, som nå krever fungerende underdirektør Petter Haug fjernet.

Avviser anklagene

- Petter Haug gjør jobben sin. Vi har i fengslet et reglement vi skal forholde oss til. Jeg kan ikke se at det er noe hold i de innsattes påstander om trakasseringer, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.

- Hva er det de innsatte reagerer på?

- Det kan være flere årsaker. Noen er nok misfornøyd med avslag på permisjonssøknad. Andre kan reagere på forlengelse av sikring, sier Bjarkeid.

- Poenget er at slike saker behandles gjennom flere ledd, og noen ganger er det Petter Haug i egenskap av sin stilling som har skrevet under et avslag, sier Bjarkeid.

- Spesielt

Fengselsdirektør Knut Bjarkeid medgir overfor Dagbladet at det er heller spesielt at 49 fanger sender et avskybrev og krever en ansatt i fengslet fjernet. Samtidig som de beskylder fungerende underdirektør Petter Haug for bevisst å sabotere behandling og rehabilitering av innsatte.

- Vi oppfatter ikke brevet som truende, men det er noe spesielt, medgir Bjarkeid.

Han understreker at Ila landsfengsel er satt til å gjennomføre en straff domstolene har ilagt.

Petter Haug var i går ikke tilgjengelig for Dagbladet.

- Haug tar brevet profesjonelt. Han gjør jobben sin, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

- Er det aktuelt å fjerne Petter Haug fra stillingen?

- Nei, sier Knut Bjarkeid.

Dagbladet var i går i kontakt med ansatte på Ila landsfengsel. De ga sin fulle støtte til Petter Haug, og mener det er fanger som forsøker å trakassere ansatte som er bakgrunnen for oppropet.

Farlige fanger

I brevet som de 49 fangene har skrevet under, heter det også:

«Vi håper/ønsker derfor at direktøren/Fengselsstyret tar de nødvendige skritt for å stoppe sånn negativ behandling av innsatte ved å fjerne P. Haug fra hans stilling.»

Flere av dem som har skrevet under på oppropet, er godt kjent og har tidligere blitt karakterisert som farlige av politiet. Blant underskriverne er Gunnar Evertsen og Arfan Bhatti.

Også fangenummer 02/16 - Viggo Kristiansen - som for noen få dager siden ble overført Ila landsfengsel, har skrevet under oppropet.

<B>TAUS: Fungerende underdirektør Petter Haug er taus og ønsker ikke å kommentere beskyldningene om at han trakasserer innsatte på Ila landsfengsel.
<B>OPPROP: 49 fanger krever underdirektør Petter Haug fjernet fra Ila landsfengsel.