FANGEOPPRØRET OVER: Røde Kors har fremforhandlet en avtale mellom de innsatte og de militære i Kisangani nesten ett døgn etter at det brøt ut opptøyer inne i sentralfengselet i Kisangani, der Tjortolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FANGEOPPRØRET OVER: Røde Kors har fremforhandlet en avtale mellom de innsatte og de militære i Kisangani nesten ett døgn etter at det brøt ut opptøyer inne i sentralfengselet i Kisangani, der Tjortolv Moland og Joshua French sitter fengslet. Bildet er tatt inne i sentralfengselet i Kisangani ved en tidligere anledning. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

- Fangeopprøret er over

Røde Kors fremforhandlet avtale mellom de innsatte og de militære i Kisangani.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fangene i sentralfengselet i Kisangani skal nå ha inngått en fredsavtale med de militære. I hele natt har det haglet murstein mot alle som prøvde å nærme seg fengselet på utsiden eller inn porten til fengselet.

- Fangeopprøret er over. Røde Kors kom inn og forhandlet fram en avtale som gjorde at fangene la ned våpnene, forteller Kari Hilde French til Dagbladet.

Fangene fikk lovnader om at de skulle få tilbake strømmen og en del andre goder. Ifølge dødsdømte Joshua Frenchs mor, som akkurat har snakket med sin sønn på telefon.

- Får mat - Røde Kors har fått lov til å frakte inn mat til fengselet og det arbeides med å få strømmen tilbake, sier hun.

Hun forteller at det i morgen er det lagt opp til besøk av guvernøren og det er mulig politiet får komme inn også.

- Akkurat nå er det rolig i fengselet og de innsatte får mat, forteller den dødsdømtes mor.

Kaotisk I går kveld startet det opptøyer i fengselet i Kisangani der de to dødsdømte nodmnnene Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet.

I løpet av den kaotiske natten klarte hele ti fanger å komme seg ut av fengselet. Det opplyser kilder i den kongolesiske etterretningstjenesten ANR til Dagbladet. Nå skal ni av dem være tatt, men en fange er fortsatt på frifot. Opplysningene bekreftes av kilder i FN-opperasjonen Monusco, som har en stor base i Kisangani.

Da fangene tok kontroll over fengselet, startet en stor brann og de innsatte skal også ha banket opp personer i ledelsen av fengselet.
Både politi og hærstyrker ble satt inn for å gjennvinne kontrollen over fengselet.

- Jeg har ikke fått snakket med dem hittil i dag, men snakket med dem flere ganger i går, mens det pågikk. Mitt inntrykk er at det har roet seg nå og at alt er relativt under kontroll, sier Moland og French sin advokat, Morten Furuholmen til Dagbladet i formiddag.

I september ble Tjostolv Moland og Joshua French flyttet til en annen celle etter at vaktene oppdaget et hull i fengselsmuren som var gravd fra deres celle. Det ble funnet en jernstang og en kjepp inne på cella som fangevokterne mener er bukt til å lage hullet.

Nordmennene nekter for at det er de som laget hullet i veggen, og mener det må ha vært der fra før de flyttet inn på cella. Hullet var laget fra området over himlingen i cella og var ikke umiddelbart lett å oppdage.  Dette hullet skal imidlertid ha blitt tettet få dager etter at det ble oppdaget.

UD følger tett Utenriksdepartementet gjentok i dag oppfordringen overfor kongolesiske myndigheter om å overføre de to drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland til et annet fengsel, melder NTB.

- Vi har hatt kontakt med kongolesiske myndigheter. Sikkerheten til de to nordmennene er viktig, og vi har gjentatt vårt ønske om å overføre dem til hovedstaden, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

UD har også tidligere bedt om at de to blir overført. Et fangeopprør i fengselet var årsak til at UD i dag gjentok oppfordringen.

Etter forholdene bra Utenriksdepartementet fikk først beskjed om at French og Moland etter forholdene hadde det bra, men omstendighetene var uklare. Situasjonen var under utvikling gjennom natten, og mandag morgen var fangeopprøret fortsatt i gang.

- Fangeopprøret inne i fengselet fortsetter. Flere skal være skadd og brakt til sykehus, men ingen er så langt meldt omkommet. Politi, soldater og ansatte skal i henhold til vår informasjon befinne seg på utsiden av fengselet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han forteller at UD følger utviklingen tett.

Politi rundt fengsel I går kveld kunne Dagbladets lokale medarbeider i Kisangani se at militærpoliti ble utstasjonert rundt hele fengselet for å hindre fanger i å flykte.

Mens fangeopprøret i sentralfengselet i Kisangani var på sitt mest intense, barrikaderte de dødsdømte nordmennene, Joshua French og Tjostolv Moland seg inne på sin celle. De ansatte skal ifølge UD ha befinnet seg på utsiden.