Fangeopprøret i Brasil over

Det største fangeopprøret i Brasils historie var over mandag ettermiddag. Tusener av gisler strømmet ut av fengslene etter det døgnlange dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig gikk tungt væpnede politistyrker inn i bygningene, der kontrollen ble overført fra fangene til myndighetene.

Løsningen kom da regjeringens forhandlere i samarbeid med en menneskerettighetsgruppe ble enige med lederne for de 20.000 opprørske fangene om at uavhengige observatører skulle overvære maktoverføringen.

Godt planlagt

Det var en hardbarket kriminell gjeng, med mobiltelefoner, granater og skytevåpen som gjennomførte det godt planlagte opprøret i 27 fengsler i delstaten Sao Paulo søndag. 7.000 uskyldige ble tatt som gisler, og minst 12 innsatte ble drept.

Utover mandagen ble opprøret slått ned i mange av fengslene, og 6.000 gisler ble løslatt i puljer. Forhandlingene med gjengen som har kontroll over det største fengselet, Carandiru i sentrum av millionbyen S*ao Paulo, fortsatte til utpå ettermiddagen mandag, sa S*ao Paulos politisjef Marco Vinicius Petreluzzi.

- Det jeg prøver å hindre er at 500 mennesker blir drept på 15 minutter, sa Luiz Eduardo Greenhalgh, som ledet forhandlingene.

Mens lakner viftet fra vinduene og madrasser brant, ropte hysteriske pårørende «mordere» mot polititroppene som forberedte storming av fengselet.

Dramatiske TV-bilder fra helikopter viste nakne fanger under bevoktning av væpnede soldater i en av Carandirus celleblokker.

Den direkte årsaken til opprøret var at ti av lederne i gjengen Hovedstadens førstekommando (PCC) ble overført til andre fengsler. PCC krevde lederne tilbake, men myndighetene nektet, fordi det ville bety å overlate all kontroll i fengslene til de kriminelle.

De 12 som ble drept, døde i interne oppgjør mellom fangene eller i skuddveksling med fangevoktere.

SLÅTT NED: Tungt bevæpnet politi holder vakt over fangene i et av fengslene der fangene gjorde opprør. Politi og soldagter har nå kontroll over situasjonen i Brasil.