Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fanger blir mentalt syke

Varetektstida i grove narkotikasaker er blitt en skamplett for rettsvesenet. Tiltalte sitter ofte to- tre år i fengsel før saken kommer for retten. - Det er helt forkastelig. Mennesker blir syke av å sitte så lenge i varetekt, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ventetida er en rettsskandale, spesielt når utfallet blir frifinnelse, hevder forsvarere. Nå slår også Oslo-politiets ledelse alarm:

- Situasjonen er helt fortvilet. Mennesker blir syke av å sitte så lenge i varetekt, sier kriminalsjef Roger Andresen i Oslo-politiet til Dagbladet.

Han understreker at dette er et såkalt Oslo-fenomen.

- En varetektstid på to år får åpenbart betydning for den mentale helsa til personene dette gjelder, konstaterer kriminalsjefen.

Fanger løslates

Nå tar også dommerne affære. Etter det Dagbladet forstår har to fanger - tiltalt for grove narkotikaforbrytelser - nylig blitt løslatt, til tross for at alle grunner til fortsatt varetekt har vært til stede.

- Denne uka ble en tysker løslatt fordi forsatt fengsling ville være et uforholdsmessig inngrep. Tiltalen gjelder innførsel av 21 kilo hasj, sier kriminalsjef Andresen.

Tyskeren ble arrestert i april 1996, men skyldspørsmålet ville først kunne blitt avgjort i lagmannsretten i Oslo i april 1998.

Trenger ressurser

- Saken var opprinnelig berammet i lagmannsretten neste sommer, men den er blitt forsert fram i systemet, sier Andresen.

Bakgrunnen for de skandaløse forholdene er innføringen av den såkalte to-instansordningen i 1995.

Alle tiltalte i saker med en strafferamme over seks år får nå automatisk prøvd skyldspørsmålet både i byrett og lagmannsrett.

Reformen betyr at politiet sitter med ansvaret for fangene et år lenger enn tidligere. Deretter overtar fengselsvesenet.

- Vi ser nå for fullt effekten av to-instansreformen, spesielt i narkotikasaker. Det synes som om Justisdepartementet og politikerne har undervurdert ressursene reformen krever i Oslo, sier Andresen.

- Uholdbart

Kriminalsjefen understreker at både politi, statsadvokatene og domstolen jobber på spreng for å løse problemet.

- Men situsjonen er uholdbar, både menneskelig og ressursmessig. Vi må bruke penger og etterforskere på vakthold av varetektsinnsatte.

Tapping av ressurser i politiet går ut over framdriften i andre straffesaker.

- Vi er i et skikkelig dilemma, sier Andresen.

VARETEKTSSKANDALE: Tiltalte blir i enkelte tilfeller sittende i varetekt i to-tre år før saken kommer opp for retten. - Situasjonen er helt fortvilt, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!