Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanger er faktisk folk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen legger snart fram en stortingsmelding om kriminalomsorgen. Lederen for justiskomiteen, Anne Marit Bjørnflaten (Ap) sier til NRK at det i framtida kan bli aktuelt å slette fangers gjeld. Det er et faktum at svært mange fanger i våre fengsler har stor gjeld. For mange av dem er det er tung byrde å bære med seg ut av fengselet etter endt soning. Gjelda i seg selv er en av de viktigste grunnene til at over halvparten av dem som løslates er tilbake i fengsel innen fem år.

Ulike organisasjoner hjelper fanger som løslates. De vet at for svært mange av dem er friheten også et slags fengsel. De går tilbake til det livet de kjente, og det er rus, kriminalitet og nok en soning. Fangene selv forteller at det ofte er svært vanskelig for dem å skaffe seg et nytt sosialt miljø å leve i. Det er også en årsak til at de begår nye forbrytelser.

Rehabilitering skal skje både under soning og etter. Men fangene må ha et tilbud når de slipper ut. En fange kan skaffe seg en utdanning i fengsel. Han kan også lære seg å mestre et rusproblem. Men det hjelper lite hvis vedkommende etter løslatelsen ikke har et sted å bo og ikke en jobb å gå til. Vi er, i vårt samfunn, svært opptatt av at forbrytelser ikke skal lønne seg. Politiet ønsker seg ny teknologi til å fange stadig flere forbrytere. Og forbryterne skal straffes. Men samtidig er det åpenbart at en bedre rehabilitering av fangene vil lønne seg, også økonomisk. Så stort og så dyrt er de kriminelles tilbakefall i dag.

Det er viktig at fanger, når de løslates, vet at framtida deres er forutsigbar. Det er i alles interesse at de der og da føler at saken deres er oppgjort, en gang for alle. Regjeringens forslag om å slette fangenes gjeld er et tilbud om slik forutsigbarhet. Det forteller fangene at hvis de ikke begår nye forbrytelser, så vil de en gang i framtida bli kvitt gjeldsbyrden. Det er et forslag som kan motivere kriminelle til å endre livsstil. Derfor er det også fornuftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media