Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanger i bur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En delegasjon fra Røde Kors begynte i helga intervjuer av de Taliban- og al-Qaida-fangene i den amerikanske «Røntgenleiren» på Guantanamo-basen på Cuba som vil snakke med delegasjonen. Den skal også inspisere burene av netting og piggtråd på mindre enn fem kvadratmeter til hver fange som amerikanske militære styrker har bygd for dem. Delegasjonen skal gjøre seg opp en mening om fangene får human behandling.
  • Konklusjonene vil Røde Kors formidle til amerikanske myndigheter og ikke til offentligheten. Dette gjør organisasjonen for å sikre tilgang til fengsler i alle land og i alle verdensdeler. Men vi går ut fra som en selvfølge at amerikanske myndigheter selv offentliggjør konklusjonene til Røde Kors-delegasjonen, og retter seg etter delegasjonens påpekninger.
  • Det er foruroligende at USA i behandlingen av disse fangene har valgt å gå på akkord med internasjonalt anerkjente regler for behandling av fanger i krig og væpnede konflikter. Det er president George W. Bush som har definert de militære og sivile tiltakene mot internasjonal terrorisme som en «krig». Bush kunne valgt å betrakte terrorangrepene som kriminelle handlinger og jakten på de skyldige som politiaksjoner. USA har fått en hel verdens medhold i retten til selvforsvar som utløses etter et angrep. Det bryter med denne forståelsen og støtten når fangene som er tatt etter at fienden er nedkjempet med krigshandlinger, ikke erkjennes status som krigsfanger.
  • Den berettigede forferdelsen over massemordene i New York og Washington skyldes det massive bruddet med et sivilisert menneskesyn disse handlingene representerer. Vi som deltar i alliansen mot internasjonal terror, blir litt tilsølt av den samme gjørma når USA på koalisjonens vegne utsetter fangene de har fått utlevert til sin varetekt, for en behandling i strid med den internasjonale rettsordenen vi er forpliktet av. Det er ikke vanskelig å forestille seg reaksjonen i USA dersom det var tilfangetatte amerikanske soldater som fikk den behandlingen USA nå gir fangene i burene på Guantanamo-basen.
Hele Norges coronakart