Fanger lynsjet i Irak

Hevnaksjon mot sunnimuslimer. Presidenten frykter borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Elleve fanger ble bortført fra et fengsel i Basra i Sør-Irak og lynsjet av bevæpnede menn.

Alle ofrene skal være militante sunnimuslimer. Politiet opplyser at to var fra Egypt, resten fra Irak. 

20 bevæpnede menn brøt seg inn i fengslet i den sjiamuslimske byen Basra, de avvepnet vaktene og første fangene ut av fengselet. Likene ble senere funnet i sentrum av byen. Fangene skal ha blitt torturert før de ble drept, melder BBC.

I løpet av dagen skal det ha vært angrep på mer enn 90 moskeer i landet.

Frykter borgerkrig

Drapene er trolig en hevnaksjon etter de voldsomme angrepene tidligere i dag.

Irakiske sjiamuslimer satte i ettermiddag fyr på en av sunnimuslimenes mest hellige mausoleer sør for Basra. Angrepet var en reaksjon etter at et sjiamuslimsk mausoleum i Samarra ble delvis ødelagt av to bomber tidligere på dagen, melder ANB.

Den irakiske presidenten Jalal Talabani har i dag gått ut for å advare om at ekstremister er i ferd med å styre Irak mot borgerkrig.

OPPRØRTE: Massene var opprørte utenfor det ødelagte al -Hadi mausoleet. Foto: Scanpix
OPPRØRTE: Massene var opprørte utenfor det ødelagte al -Hadi mausoleet. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi burde alle stå hånd i hånd for å hindre faren ved en borgerkrig, sa Talabani på et møte i dag.

Både sunni- og sjiamuslimske ledere i Irak frykter nå at situasjonen skal komme helt ut av kontroll. Urolighetene begynte da deler av en kjent sjiamuslimsk helligdom ble ødelagt da fire menn tok seg inn i moskeen onsdag morgen og detonerte to bomber.

Dette er tredje gang på like mange dager at sjiamuslimske helligdommer blir angrepet. Utover dagen eskalerte situasjonen, med angrep mot sunnimoskeer, drap på en geistlig og brenning av et sunnimuslimsk mausoleum.

Hevnaksjoner

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvar for handlingene, men myndighetene i landet mener ekstremistiske sunnimuslimer står bak de innledende aksjonene, melder AP. Hensikten skal være å øke spenningen mellom sjia- og sunnimuslimer i landet. Flere mistenkte er pågrepet i saken.

Det første mausoleet som ble ødelagt ligger i byen Samarra, nord for Bagdad, og er et av de fire helligste stedene for sjiaene. To imamer, som sies å være direkte etterkommere etter profeten Muhammed, er gravlagt der.

Mausoleet som ble satt fyr på i ettermiddag har samme verdi for sunniene, som har reist bygningen over levningene av Talha bin Obeid-Allah, en av profeten Muhammeds følgesvenner. Muslimske pilegrimer fra hele verden valfarter til begge helligdommene.

I ettermiddag opplyste politiker Tariq al-Hashimi at hele 29 sunnimoskeer over hele Irak var angrepet, til tross for at sjialedere raskt gikk ut og oppfordret til ro.
 

Det er meldt at en geistlig sunnimuslim er drept i angrepene, og utenfor hovedkvarteret til et sunnimuslimsk parti i Basra kom det til skuddvekslinger. Den irakiske hæren har sendt soldater inn i sunniområder for å forhindre ytterligere sammenstøt, melder ANB. 

Politisk spenning

Et samlet poltisk Irak oppfordrer nå alle til ikke å bidra til volden:

– Dette er kriminelle handlinger utført av onde mennesker, var budskapet.

Samtidig ble de ulike trosretningene bedt om å protestere på en passende måte, og fra flere av moskeene hørtes meldinger som «Gud er stor, død over Amerika, som brakte oss terrorisme» over høyttalerne.

Den politiske situasjonen mellom de to muslimske motsetningene og kurderne i Irak er allerede svært spent. Landets sikkerhetssjef, Mouwafak al-Rubaie mener religiøse ekstremister som al-Qaida og Ansar al-Sunnah forsøker å utløse en borgerkrig.

Iraks president og landets øverste sunni-leder har erklært henholdsvis tre og sju dagers landesorg etter ødeleggelsene.

<B>HELLIGDOM:</B> Ekstremistgrupper i Irak angriper hverandres helligdommer. Landet er på randen av borgerkrig.