Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanger og slakter flere hundre bison

Dyret var nær total utryddelse for 100 år siden. Nå sendes Yellowstone-bison til slakt.

SLAKTES: På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr. Nå sendes 150 av dem til slakteren. Foto: Joe McDonald / Corbis / NTB Scanpix
SLAKTES: På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr. Nå sendes 150 av dem til slakteren. Foto: Joe McDonald / Corbis / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 400 ville bison tilhørende USAs nasjonalpark Yellowstone har blitt drept av jegere denne vinteren. I tillegg har nasjonalparken selv sendt 30 dyr til slakteren, og myndighetene planlegger å slakte 120 til de neste dagene, melder nyhetsbyrået AP

Yellowstone-parken skrev i år 2000 under på en avtale med delstaten Montana, som krevde at parken må holde bison-bestanden under 3000. I det dyrene beveger seg over delstatsgrensa er de fritt nå også tilnærmet fritt vilt for jegere.

De siste årene har støtten til dyrene økt. Så sent som i desember sa guvernøren i Montana, Steve Bullock, at det er på tide å la dyrene få bevege seg over delstatsgrensene fritt - så lenge de holder seg i områder nær nasjonalparken, ifølge nyhetsbyrået.

- Det er ingen her som har lyst til å gjøre dette. Det er på tide med endringer, sier parkens talsperson Jody Lile til AP.

Frykter sykdom Det er også en økt bekymring blant bønder i Montana for at bison-flokkene kan smitte deres storfe med brucellose, som kan føre til at kuene spontanaborterer. 

Det er så langt ikke registrert noen tilfeller av kuer som har blitt brucellose-smittet av bison, og mange mener nedslaktingen er fullstendig unødvendig. Dyrene som tester negativt for brucellose må fortsatt bøte med livet. 

- Dette er ikke greit. Det er virkelig så enkelt, sier Stephany Seay, talsperson for Buffalo Field Campain.

Det er anslått at det fantes flere titalls millioner bøffel i Yellowstone, før Christofer Columbus oppdaget Amerika, og europeere begynte å masse-emigrere til landet.

En lang periode med kommersiell jakt på dyrene på 1800-tallet førte til at de var nære ved å bli utryddet. På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr.

Opphevet jaktforbud I november 2015 opphevet delstaten Montana derfor et 15 år gammelt forbud mot å jakte på dyrene. Det ble møtt med massiv interesse, og hele 6 200 jegere søkte om fellingstillatelse. 

På toppen av dyrene som hvert år blir drept av jegere, har frykten for brucellose ført til at rundt 8 200 ville Yellowstone-bison har blitt slaktet. 

Også i Alaska, Utah, South Dakota, Wyoming og Arizona er det tillatt å jakte på bison.