SLAKTES: På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr. Nå sendes 150 av dem til slakteren. Foto: Joe McDonald / Corbis / NTB Scanpix
SLAKTES: På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr. Nå sendes 150 av dem til slakteren. Foto: Joe McDonald / Corbis / NTB ScanpixVis mer

Fanger og slakter flere hundre bison

Dyret var nær total utryddelse for 100 år siden. Nå sendes Yellowstone-bison til slakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 400 ville bison tilhørende USAs nasjonalpark Yellowstone har blitt drept av jegere denne vinteren. I tillegg har nasjonalparken selv sendt 30 dyr til slakteren, og myndighetene planlegger å slakte 120 til de neste dagene, melder nyhetsbyrået AP

Yellowstone-parken skrev i år 2000 under på en avtale med delstaten Montana, som krevde at parken må holde bison-bestanden under 3000. I det dyrene beveger seg over delstatsgrensa er de fritt nå også tilnærmet fritt vilt for jegere.

De siste årene har støtten til dyrene økt. Så sent som i desember sa guvernøren i Montana, Steve Bullock, at det er på tide å la dyrene få bevege seg over delstatsgrensene fritt - så lenge de holder seg i områder nær nasjonalparken, ifølge nyhetsbyrået.

- Det er ingen her som har lyst til å gjøre dette. Det er på tide med endringer, sier parkens talsperson Jody Lile til AP.

Frykter sykdom Det er også en økt bekymring blant bønder i Montana for at bison-flokkene kan smitte deres storfe med brucellose, som kan føre til at kuene spontanaborterer. 

Det er så langt ikke registrert noen tilfeller av kuer som har blitt brucellose-smittet av bison, og mange mener nedslaktingen er fullstendig unødvendig. Dyrene som tester negativt for brucellose må fortsatt bøte med livet. 

- Dette er ikke greit. Det er virkelig så enkelt, sier Stephany Seay, talsperson for Buffalo Field Campain.

Det er anslått at det fantes flere titalls millioner bøffel i Yellowstone, før Christofer Columbus oppdaget Amerika, og europeere begynte å masse-emigrere til landet.

En lang periode med kommersiell jakt på dyrene på 1800-tallet førte til at de var nære ved å bli utryddet. På begynnelsen av 1900-tallet var den ville bison-bestanden i Yellowstone-parken i Montana nede i fattige 23 dyr, men teller i dag 4 900 dyr.

Opphevet jaktforbud I november 2015 opphevet delstaten Montana derfor et 15 år gammelt forbud mot å jakte på dyrene. Det ble møtt med massiv interesse, og hele 6 200 jegere søkte om fellingstillatelse. 

På toppen av dyrene som hvert år blir drept av jegere, har frykten for brucellose ført til at rundt 8 200 ville Yellowstone-bison har blitt slaktet. 

Også i Alaska, Utah, South Dakota, Wyoming og Arizona er det tillatt å jakte på bison.