Fanger sier bin Laden er i Tora Bora

En håndfull fanger fra al-Qaida sier de tror at Osama bin Laden fremdeles befinner seg i fjellene ved Tora Bora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fem arabiske fangene som ble tatt til fange i går, opplyser at de mener bin Laden var i området så sent som lørdag, melder nyhetskanalen CNN. Opplysningene står i kontrast til flere meldinger før helgen om at den ettersøkte terroristen hadde flyktet fra fjellområdene ved Tora Bora.

Tidligere har to kommandanter i styrkene som nå kjemper mot de siste al-Qaida- soldatene i området, Hazrat Ali og Mohammed Haji Zaman, sagt til CNN at de tror at Osama bin Laden er på vei mot den pakistanske grensa.

Sannheten er da også at USA ikke vet noe om hvor bin Laden befinner seg. Det er kun ubekreftede meldinger om hvor han skal befinne seg, eller hvor han skal ha vært de siste ukene.

USAs utenriksminister Colin Powell sa i går at bin Laden sannsynligvis er i Afghanistan, men at han også kan ha klart å komme seg ut av landet.

Samtidig mener USA at områdene som Osama bin Laden kan bevege seg i stadig blir mindre.

USAs kamply fortsatte i dag å bombe fjellene ved Tora Bora. Østalli ansen har allerede feiret at krigen mot al-Qaida er over etter at de tok over huleanleggene i fjellene ved Tora Bora øst i Afghanistan i går.

Taliban-leder mullah Mohammad Omar er heller ikke tatt, men flere kilder har i flere dager hevdet at han holder til i en liten landsby vest for Kanhadar.

USA advarer: Krigen ikke over ennå

Al-Qaida er på vill flukt fra hulekomplekset i Tora Bora, men bin Laden er fortsatt ikke funnet. Gråtende fanger føres vekk, men 2000 av hans tilhengere skal fortsatt være gjemt i området. USA advarer mot å tro at krigen er over.

- Taliban styrer ikke landet lenger, men det er mange al-Qaida og Taliban-tilhengere i landet som gjemmer seg blant fjellene og i hulene, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld under sitt besøk i Kabul i går.

Afghanske, britiske og amerikanske soldater skal nå ha inntatt hulekompleksene i Tora Bora, men jakten på flyktende Taliban-soldater fortsetter. Kilder i det amerikanske forsvaret sier at så mange som 2000 har flyktet i stedet for å overgi seg. I går skal hele 200 Taliban og al-Qaida-soldater ha mistet livet.

- Det kommer til å ta en stund før vi har Tora Bora-området under full kontroll, sa general Tommy Franks, USAs kommandør i Afghanistan til ABCs «This Week» i går kveld.

Luftangrepene fortsatte i dag, men med mindre styrke, melder nyhetsbyrået AP. Taliban-soldatene som har valgt å overgi seg fraktes nå på muldyr ned fjellsiden. Mange gråter, og ber om å ikke bli overlevert amerikanerne.

Taliban innser tapet

Selv Taliban innser nå at slaget om Afghanistan er tapt.

- Hvis et stabilt islamistisk styre blir etablert i Afghanistan vil vi ikke gå til noen form for angrep mot det, sa bevegelsens tidligere finansminister mullah Agha Jan Mutasim i går. Mutasim oppholder seg på et ukjent sted inne i Afghanistan.

Og et stabilt styre i landet vil de færreste motsette seg. Men det kan bli vanskelig. Det har allerede vært flere v æpnede oppgjør mellom mindre grupperinger i Nordalliansen, og amerikanske analytikere frykter at problemene er langt fra er over, selv om Taliban blir utradert og bin Laden fanget.

- Hvis vi ikke er forsiktige, så vil vi gjenoppstarte en syklus som vil sørge for en mislykket stat, med muligheter for mer krigsherrer og terrorisme, sier Judith Yaphe ved National Defense University i Washintgon til LA Times.

- I Irak lærte vi at det ikke er nok å vinne krigen. Hvis du ikke etterlater deg de riktige forholdene så vil du søle vekk mye av det du har vunnet med hærtoget, sier Kenneth Pollack, tidligere medlem av USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Strid om fredsstyrke

Hamid Karzai, lederen for overgangsregjeringen i Afghanistan, reiste i går på et overraskende besøk til Roma for å drøfte landets framtid med den tidligere kongen Zahir Shah. Karzai overgangsregjering skal etter planen innsettes lørdag. Samme dag skal de første delene av en internasjonal fredsstyr ke lande i Kabul.

- Jeg regner med at i hvert fall visse deler av styrken vil være på plass i Kabul, sier USAs spesialutsending i Afghanistan, James Dobbins. Han vil ikke si noe om hvor stor styrken kommer til å bli.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld har tidligere anslått at denne styrken bør være på 3000 til 5000 soldater. Mohammad farin, som skal være forsvarsminister i Karzais overgansregjering, mener styrken ikke bør være over 1000 personer.

BORTE: Osama bin Laden har klart å holde seg skjult.
TATT: En al-Qaida-soldat føres bort og forsøker å gjemme ansiktet for fotografen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer