Fanget av autovernet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Autovernet fungerte som hopp da familiebilen skar ut av motorveien i Søgne tidlig tirsdag morgen. Bare eldstesønnen overlevde, mens mor, far og lillebror omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien fra Randaberg ved Stavanger var på vei til påskeferie i Danmark. De hadde passelig tid til morgenferja fra Kristiansand til Hirtshals da ulykken skjedde, litt over klokka sju tirsdag morgen, rundt fem kilometer vest for Tangvall sentrum. Sporene i grusen tyder på at Mercedesen kom ut av veibanen på høyre side. Ulykkesstedet ligger i en slak venstresving på motorveien, som består av flere påfølgende slake kurver på strekningen.

Akkurat der bilen kjørte av veien, begynner et strekk på et par hundre meter autovern. Autovernet er ført ned i bakken med en vinkel på ca. 45 grader.

Hadde ingen sjanse

Bilen ser ut til å ha truffet autovernet slik at høyre hjulpar har fulgt marka mens venstre side har sklidd opp på autovernet.

Bilen har så sklidd noen meter bortover, før karosseriet traff en fjellnabb, ble slengt rundt og landet på taket.

- Da bilen kom opp på autovernet, hadde ikke føreren noen sjanse til å gjøre noe som helst, sier lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Ingen øyenvitner

- Det var ingen direkte øyenvitner til ulykkesforløpet, opplyser lensmann Terje Pedersen.

De omkomne er Martin Østrem Skjæveland (3), Gunn Østrem Skjæveland (33) og Ernst Magne Skjæveland (36) fra Randaberg i Rogaland. Alt tyder på at de døde momentant.

Ekteparets eldste sønn (14) kom fra tragedien med små fysiske skader. Han blir behandlet ved Vest-Agder sentralsykehus for brudd i venstre arm, og fikk umiddelbart omsorgsbehandling.

E39 er motorvei klasse B med 90 kilometers fartsgrense på stedet. Ifølge Pedersen er det ingen tegn til at noe teknisk brått har skjedd med bilen, en 1996-modell Mercedes E-klasse. Det er verken spor etter bråbremsing eller skrensemerker på stedet.

Selv om bilen ble fullstendig knust, er det lite som tyder på at farten har vært høyere enn tillatt, sier lensmannen.

Våt veibane

E39 var stengt i to timer etter ulykken. Det har vært noen ulykker på motorveistrekningen i Søgne opp gjennom årene, men strekningen er ikke spesielt ulykkesbelastet, slår lensmann Terje Pedersen fast. Veien er grei å kjøre, uten skarpe kurver. På ulykkestidspunktet var det våt veibane, men ikke glatt.

tor.martin.lien@dagbladet.no

INGEN SJANSE: Da hjulet skled opp på autovernet med venstre hjulpar, hadde ikke føreren noen mulighet til å avverge ulykken.