Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget av triksingen

Oslo AUF følte seg presset til å fortsette forskuttering av medlemskontigenter for å holde medlemstallet oppe. Det ville ta seg dårlig ut - ikke minst for tidligere ledere - om man brøt med praksisen slik at medlemstallene raste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette forklarte tidligere leder i AUF i Oslo Ragnar Bøe Elgsaas i AUF-saken i går.

Presset av sin egen forsvarer Harald Stabell og medforsvarer Tor Erling Staff innrømmet Elgsaas langt på vei at AUF-erne gikk inn i et system for medlemsberegning som det var vanskelig å bryte ut av.

Elgsaas' forklaring styrker Tor Erling Staffs tese om at AUF-erne som nå står tiltalt for bedrageri, gikk inn i et mønster som var utformet og gått opp før dem.

En rekke tidligere AUF-ledere, blant dem Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Turid Birkeland og Trond Giske er innkalt som vitner.

Lojalitet

Selv etter at AUF i Oslo i 1992 måtte betale tilbake 274000 kroner etter å ha søkt om støtte for dobbelt så mange medlemmer som de virkelig hadde, fortsatte forskutteringen.

Årsaken var press fra AUF sentralt om å holde medlemstallene oppe, samt ønsket om å unngå ubehagelig søkelys på organisasjonen.

På spørsmål fra Stabell om hvorfor de ikke tok opp dette med AUF, svarte Elgsaas:

- Søkelyset ville blitt rettet mot ledere bakover i tid og mot organisasjonen. Det ønsket vi ikke.

- Så det var på grunn av lojalitet overfor tidligere ledere at dere ikke tok dette opp?

- Det kan man gjerne si.

- Ville det vært noe problem å forklare at man sluttet å forskuttere?

Rottefelle

- Vi følte vel at det da ville komme spørsmål om tidligere års medlemstall. Det ville ikke være i organisasjonens interesse. Jeg tror ikke AUF sentralt ville ønsket av vi sluttet med å forskuttere, sa Elgsaas.

- Var dere i en politisk rottefelle? ville Staff vite.

- Det er ikke ord jeg ville ha brukt. Men når man først hadde begynt å forskuttere ut fra ønsket om høye medlemstall, var det ikke mye annet å gjøre enn å fortsette, sa Elgsaas.

Han sa at presset om å opprettholde høye medlemstall for AUF i Oslo i hans ledertid kom fra leder Trond Giske og særlig generalsekretær Rita Ottervik.

Rettssaken så langt har vist at de tiltalte var så fanget inn i forskutteringssystemet at de til og med la ut titusenvis av kroner fra egen lomme for å finansiere ordningen. Forskutteringen antok mer og mer fantasifulle, utspekulerte og fordekte former.

Meldte inn mor

I går bekreftet Elgsaas at han da han betalte inn kontingenter til AUF i Oslo ved et par anledninger brukte morens navn.

- Når du står på postkontoret, skriver du det som faller deg inn. Det spilte ingen rolle hvilke navn som sto, for oss var dette å betrakte som en blank giro, forklarte han. De blyantskrevne navnene på giroene ble byttet ut seinere.

Elgsaas har forklart at man ikke forskutterte for personer som uttrykkelig hadde sagt de ikke ville være medlem i AUF.

Men i går la aktor Atle Roaldsøy fram videobevis fra Postverket som viste at Elgsaas betalte inn kontingenter for personer som hevder å ha gitt skriftlig beskjed om at de ikke vil være medlem.

En av dem har overfor Kommunerevisjonen hevdet at hun har meldt seg ut ni ganger.

Elgsaas svarte at ingen vil kunne melde seg ut ni ganger uten å bli strøket som medlem. Staff varslet at han vil stevne jenta som vitne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!