Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget av vulkanen

To personer er innstengt i en bunker på Merapi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det rant elver med lava fra vulkanen Merapi på Indonesia onsdag, dagen etter at ekspertene hadde uttalt at faren for nye utbrudd var lavere. To menn som befant seg på vulkanen løp i sikkerhet til nærmeste bunker, før den ble dekket av flere meter med flytende lava.

Redningsmannskapene prøver å grave ut de to mennene før oksygenet i bunkersen tar slutt, men de stadige utbruddene med glohet gass har tvunget dem til å trekke seg tilbake for natten.

- Folk som er innesperret i bunkersene, har nok oksygen til å klare seg i tre dager eller mer, avhengig av hvor mange som befinner seg der, opplyser myndighetene til The New York Times.

Døra blokkert

Varmen fra vulkanen gjør redningsoperasjonen vanskelig. Temperaturen utenfor bunkeren ligger et sted mellom 80 og 300 grader celsius. Både spadene og dekkene på gravemaskinen smelter mens redningsarbeiderne, iført brannsikre drakter, graver seg gjennom de to meterne med avkjølt lava og stein som dekker bunkersen, skriver BBC.

- Hittil har vi klart å grave en meter. Vi håper at vi finner dem i god behold, men vi vet ikke om de er i live eller ei, sier en lokal talsmann til AFP.

I tillegg er døra til bunkersen blokkert av en stor kampestein, opplyser redningsarbeiderne.

Søkte «spenningskick»

Det finnes nødbunkerser av betong rundt hele Merapi. Alle bunkersene er fylt opp med vann og oksygen.

DET RANT ELVER AV LAVA NED FRA MERAPI DA DE TO INDONESERNE BEFANT SEG PÅ VULKANEN: De har antageligvis kommet seg i ly i en bunkers. Alle foto: Scanpix
DET RANT ELVER AV LAVA NED FRA MERAPI DA DE TO INDONESERNE BEFANT SEG PÅ VULKANEN: De har antageligvis kommet seg i ly i en bunkers. Alle foto: Scanpix Vis mer

De to mennene i bunkersen er ikke lokale innbyggere. Ifølge indonesiske myndigheter, er de to trolig indonesiske turister som var på jakt etter spenning på den aktive vulkanen. Alle landsbyboerne som holdt til rundt Merapi har blitt evakuerte.

Onsdagens utbrudd har overbevist ekspertene om at de kan vente seg et stort utbrudd fra Merapi. I 1930 omkom 1 500 mennesker i det hittil kraftigste utbruddet.

INNESTENGT: Redningsarbeiderne har klart å grave seg ned til bunkersen, men inngangsdøra er blokkert.
MÅTTE FLYKTE FRA VARMEN: Redningsarbeiderne dro ned fra vulkanen da varmen ble for intens. De skal dra opp igjen fredag morgen, lokal tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media