Fanget en kilometer under jorden

Australske gruvearbeidere innesperret i seks dager ønsker seg egg og bacon når de kommer ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Seks dager etter at et jordskjelv førte til at tre gruvearbeidere ble sperret inne i Beaconsfield i Australia, har redningsmannskapene nå fått kontakt med to av dem.

Vil ha egg og bacon

Søndag ettermiddag klarte redningsmannskapene å drille en liten tunnel ned til de to. En kameramann fra en lokal tv-stasjon bidro med sin mikrofon, som ble firt ned og dermed var det kontakt mellom redningsmannskapene og gruvearbeiderne.

- Vi ønsker oss én ting når vi kommer ut og det er egg og bacon, sa de ifølge AP.

Men det er lite sannsynlig at de vil få ønsket oppfylt på en stund. Redningsmannskapene er bekymret for å utløse et nytt skred og går derfor varsomt frem.

Dessuten har en australsk professor advart mot dette måltidet.

- Det er stor sannsynlighet for at de vil bli syke dersom de spiser egg og bacon etter å ha levd på vann i så lang tid. Jeg syns de skal starte med lett mat som brød eller cornflakes, men jeg usikker på om de vil høre på mitt råd, sier professor Stewart Trussel, ved ernæringsseksjonen på universitet i Sydney, ifølge AP.

Kaldt og trangt

FEIRER: Familiene til de to feirer etter å ha fått det første livstegnet på seks dager. Foto: EPA/Scanpix
FEIRER: Familiene til de to feirer etter å ha fått det første livstegnet på seks dager. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Det er ekstremt kaldt og trangt her, få oss ut, var Todd Russells første ord til omverdenen etter å ha vært innesperret i fem dager.

Ifølge myndighetene vil det ta minst to dager å få laget en tunnel som er stor nok til at Todd Russell og Brant Webb kan komme seg ut.

Klar med sjekkheftet

Gruven sysselsetter en tredjedel av innbyggerne i Beaconsfield. I flere dager har de bedt for sine kollegaer og nå er lettelsen så stor at familiene kan se humoristisk på situasjonen.

- Todd kommer til å kreve overtidsbetaling, matgodtgjørelse og tillegg for å ha bodd hjemme fra, så jeg håper de står klare med sjekkheftet, sier Russells mor, Kaye Russel, ifølge AP.

FINN FRAM SJEKKHEFTET: Mor til en av gruvearbeiderne, Kaye Russel, sier at sønnen krever overtid etter å ah vært innesperret.
JOBBER FORTSATT: Det vil ta minst to dager før gruvearbeiderne er ute.