Fanget i brennende solstudio

To unge kvinner lå og solte seg da solariet ble fylt av røyk. De var nær ved å miste livet i den eksplosive brannen i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kvinnene kom seg ikke ut og ble liggende bevisstløse på gulvet i det stengte rommet med solsenger. Der fant røykdykkerne dem i går ettermiddag. De ble reddet ut på bårer og brakt til trykktanken på marinebasen Haakonsvern med kullosforgiftning. Tilstanden var alvorlig, men stabil i går kveld.

-  Vi hadde telefonisk kontakt med kvinnene, og ba dem om å legge seg ned på gulvet, sier operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt.

Ørjan Skjold lå i ei solseng i nærheten av de to kvinnene i Sentrum Treningssenter da han svakt hørte noen rope brann.

-  Jeg kom meg ut av senga og kjente at det luktet røyk. Derfra ble det en eksplosiv røykutvikling. Jeg fikk nappet med meg buksa og ei trøye og løp ut. Nå er jeg glad for all treningen jeg har i å redde meg ut av farlige situasjoner. 13 måneder som Nato-soldat i KFOR-styrkene i Kosovo kom godt med, sier han.

Tilbake i solstudioet ligger klokka hans til en verdi av 100 000 til 150 000 kroner, penger og klær.

-  Ekstra krevende

Røykdykkerne Kjell-Ove Christophersen og Kjell Jacobsen forteller at brannen ble ekstra dramatisk da de fikk vite at to kvinner var savnet.

-  Da måtte vi prioritere redningsaksjonen. Brannslokking kom i andre rekke. To lag med i alt fire mann tok seg opp til tredje etasje hvor de to kvinnene var savnet. Brannen kom etter oss, men vi hadde nye lag med røykdykkere som tok seg av det. Vi fikk sparket inn døra som var stengt, og så kvinnene ligge bevisstløse på gulvet innenfor, forteller røykdykkerne.

De erkjenner at dette ble en ekstra krevende jobb.

-  Vi er alle godt trent, men etter å ha kommet ut fra dette huset, var vi slitne. Det var svært varmt, trangt og vanskelig å komme til. Sikten var lik null, men heldigvis ser det ut til å ha gått bra til slutt, sier Kjell-Ove Christophersen.

Ingen alarm

Brannen i trehusbebyggelsen i Lille Øvregate ble meldt klokka 16.19. Flammene herjet gjennom taket i andre og tredje etasje i lang tid før brannmannskapene fikk kvalt dem. Brannen var under kontroll klokka 17.36.

Vitner som kom seg ut fra huset i tide, fortalte til Dagbladet at de trodde brannen startet i solstudioet. Ingen hørte alarm fra røykvarslere.

-  Det var ingen brannalarm eller noe, men jeg kjente en sterk røyklukt. Jeg sto opp og kledde på meg. Det var så mye røyk at jeg ikke torde å gå innover i gangen. Da jeg kom ut, viste det seg at to jenter satt fast inne i solariene og ikke kom seg ut, forteller en gråtkvalt Sissel Sund til TVHordaland.

Hun lå og solte seg i et av solariene da det begynte å brenne, men klarte å komme seg ut ved egen hjelp.

REDDET: To kvinner ble funnet bevisstløse på gulvet i rommet med solsenger av røykdykkere i det brennende trenings- og solstudioet i Lille Øvregate i Bergen. Her blir en av kvinnene trillet på båre og brakt til trykktanken på marinebasen Haakonsvern med kullosforgiftning.
KOM SEG UT: Ørjan Skjold