Hetebølge i Canada og USA:

Fanget i «hetekuppelen»: - Folk er utslitt

Norsk-canadieren Tony Lysne og kona Donna bor midt i den verste hetebølgen i Nord Amerika. Pensjonisten sier han ikke har opplevd verre varme på sine 55 år i området.

BEKYMRET: Ekteparet Donna og Tony Lysne fortviler over hetebølgen som herjer Canada og deler av USA. Foto: Privat
BEKYMRET: Ekteparet Donna og Tony Lysne fortviler over hetebølgen som herjer Canada og deler av USA. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Hetebølgen herjer over Nordvest-USA og Canada. Meteorologen Armel Castellan advarer om at hetebølgen er livstruende.

Kun én time unna Lytton i British Columbia hvor det ble 47,9 grader tirsdag, som er varmerekord i landet, bor Lysne og kona i byen Kelowna.

Slått ut av varmen

Han beskriver at temperaturene har vært opp mot 45 grader.

- Folk er utslitt. Det blir heller ikke kaldere enn 20 grader om natta, så man får ikke kjølt ned noe, forklarer Lysne, som forteller at varmen har vært en plage den siste uka.

HETEBØLGE: Tony Lysna viser fram termometeret som viser nesten 45 grader. Foto: Privat
HETEBØLGE: Tony Lysna viser fram termometeret som viser nesten 45 grader. Foto: Privat Vis mer

Lysne, som har norsk far, har selv bodd i Norge, men vært bosatt i Kelowna siden 1965. Han sier han aldri har opplevd slik varme i området.

- Hvordan kommer dere gjennom dagene?

- Vi kan ikke gå ut så mye. Vi har aircondition i huset, men går man ut er det for varmt, ellers har vi en elv i området hvor vi kan kjøle oss ned. I tillegg har vi en hage vi må vanne, så vi står opp tidlig og gjør det. Det går ikke langt ut på morgenen før det er for varmt. Det har vært utmattende for folk som må jobbe, skoler og restauranter har vært stengte på grunn av varmen, forklarer han.

REKORD: En rekordsettende hetebølge skyller for tiden over Nordvest-USA og Canada. Video: AP Vis mer

Stor brannfare

Han forteller at både varmen og tørken setter sitt preg på naturen i området som ligger et stykke inn i landet sørvest i Canada.

- Skogene er så tørre at det skal ingenting til for å starte en brann. I øyeblikket er det to store skogbranner, mens det har vært flere små som har blitt stoppet raskt. Det har vært eksempler på folk som har stumpa en røyk, og så har det tatt fyr i bakken, forklarer han.

Skogbrannfaren blir heller ikke mindre. Den neste uka er det meldt null nedbør i Kelowna-området.

- Kan ikke leve her

Lysne gleder seg derimot over at den verste hetebølgen går mot slutten. Onsdag er siste dag det er ventet temperaturer opp mot 45 grader.

Først vil temperaturen falle til 38 grader, og deretter ned til 32 onsdag neste uke, hvor også tropenettene vil avta.

Han håper de slipper slike hetebølger på nytt.

- Jeg håper ikke klimaet blir slik i framtida, da kan ikke folk leve her. Om det har med globaloppvarming å gjøre håper jeg verden våkner opp, avslutter han.

Sitatet får han støtte ifra klimaforsker David Philips ved ECCC, som sier til CBC at både tidspunktet, intensiteten og varigheten til hetebølgen kan tilskrives økende globale temperaturer.

- Vi vet at dette bare er toppen av isfjellet når det kommer til slike hetebølger. Vi må forvente det, og vi må forvente mer av det, sier meteorolog Castellan.

Rekorder knuses

Den siste uka har fire av Canadas provinser hatt flere titalls varmerekorder.

Politiet i byen Burnaby opplyser til CBC at de i løpet av 24 timer mandag rykket ut til 25 uventede dødsfall, mange av dem eldre. Politiet mener varmen var en medvirkende faktor til dødsfallene.

VARMT: Meteorolog Julie Solsvik Vågane fmelder at vi kan vente oss opp mot 30 garder enkelte steder i landet nærmere helga. Vis mer

Nyhetsbyrået AFP skriver tirsdag kveld at minst 34 personer i Vancouver-området brått har gått bort i løpet av hetebølgen.

Det er imidlertid ikke bekreftet at varmen er årsak til dødsfallene.

De ekstreme temperaturene har også ført til økt pågang på nødtelefonen. I løpet av helga rykket ambulansepersonell ut til 187 meldinger om utmattelse på grunn av varmen, samt 52 tilfeller av heteslag.

Faren for helseproblemer øker også fordi temperaturene ikke synker noe særlig om natta, og folk får dermed ingen pause fra de uvanlig høye temperaturene, skriver CBC.

Også i USA er det slått alarm, og meteorologene mener hundretall varmerekorder står for fall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer