FANGET I KRIGEN: En ung enke er fanget i Ragga, Syria. Dette er noen av de desperate lydmeldingene hun har sendt til sin mor i Nederland. Stemmen hennes er endret, for å bevare hennes anonymitet. Video: CNN Vis mer

Krigen i Syria:

Fanget i IS-byen: Hør enkas desperate rop om hjelp til sin mor

Lydopptak fra IS-byen Raqqa belyser de vanskelige forholdene innbyggerne lever under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I talemeldinger sendt via tjenesten WhatsApp har ei ung enke klart å kommunisere med sin mor fra den krigsherjede byen Raqqa i Syria.

Mora klarte å rømme fra landet, og befinner seg i Nederland. Fra Raqqa, IS´ hovedstad i Syria, får hun tilsendt rom om hjelp fra dattera.

- Jeg er utslitt, mamma. Jeg orker ikke dette liver lenger, sier dattera i lydklippene, som CNN har fått tilgang ti.

Hør de sterke meldingene øverst i saken.

Hun forteller at sønnen hennes er syk, men at verken finnes medisiner eller rent vann. Hun forteller om frykten, marerittene om at hun blir drept. Hun kan miste livet dersom noen finner ut av at hun har sendt disse meldingene til sin mor.

- Få meg ut av denne forferdelige situasjonen. Jeg trygler deg, mamma, fortsetter hun.

Meldingene er fra januar, februar, mars og mai i år. Den seneste fra 26. mai. Da trygler dattera igjen om hjelp fra mora. Hun vet ikke om hun orker å leve mer, dersom hun må bli værende.

Opprørsstyrker på vei inn

Amerikansk-støttede opprørsstyrker har nå kommet seg forbi muren og inn i gamlebyen til den syriske byen Raqqa, ifølge amerikansk militære, melder BBC i dag.

Målet er å ta kontrollen over det som har vært terrorgruppa Den såkalte islamske staten (IS)' hovedstad i Syria siden sommeren 2014.

- Koalisjonsstyrkene har støttet SDF i deres kamp for å komme seg inn i Raqqa ved å åpne to små hull i Rafiqah-muren som omringer gamlebyen, sier amerikanernes Centcom i en pressemelding i går kveld, ifølge Al Jazeera.

Lang kamp

Amerikanerne sier at den internasjonale koalisjonen hjalp opprørsstyrkene (Syriske demokratiske styrker (SDF) med å rykke fram mot byen ved å skyte mot to deler av den historiske muren. SDF er en arabisk-kurdisk allianse som ble opprettet i 2015.

I flere måneder har nå ulike grupper jobbet seg sakte, men sikkert fram mot Raqqa. Byen skal ha hatt opp til 4000 IS-krigere, men flere medier melder at det nå bare er noen hundretalls IS-militære igjen.

Kampen for å fjerne IS fra Raqqa startet i november.

- Ikke ofre sivile

FN melder at minst 173 personer er drept i juni måned, men frykter at tallet er langt høyere. Verdensorganisasjonen ber nå de ulike militære gruppene om å akseptere krigens regler, slik at «sivile ikke må bli ofret for en rask militær seier», ifølge BBC.

Det antas at rundt 100 000 mennesker bor i området det nå kjempes om, og at IS forhindrer folk fra å flykte.

NÆRMER SEG RAQQA: En kurdisk soldat fra People's Protection Units (YPG) holder seg for øra idet det skytes mot Raqqa. Syriske opprørsstyrker støttet av USA melder nå at de er på vei inn i gamlebyen i Raqqa. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix
NÆRMER SEG RAQQA: En kurdisk soldat fra People's Protection Units (YPG) holder seg for øra idet det skytes mot Raqqa. Syriske opprørsstyrker støttet av USA melder nå at de er på vei inn i gamlebyen i Raqqa. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / Scanpix Vis mer