Omlag 200 fjellreddere fra Østerrike, Sveits og Tyskland har det siste døgnet kommet til Markt Schellenberg ved Berchtesgaden, der den 52 år gamle huleforskeren Johannes Westhauser befinner seg alvorlig skadd - en kilometer under jorda og bak et komplisert system av labyrintformede grotter.( Foto: APKerstin Joensson)
Omlag 200 fjellreddere fra Østerrike, Sveits og Tyskland har det siste døgnet kommet til Markt Schellenberg ved Berchtesgaden, der den 52 år gamle huleforskeren Johannes Westhauser befinner seg alvorlig skadd - en kilometer under jorda og bak et komplisert system av labyrintformede grotter.( Foto: APKerstin Joensson)Vis mer

Fanget i islabyrint på 1000 meters dybde

Redningsfolk fatter nytt håp om å få reddet opp en skadd huleforsker fra iskulda i trange ganger på 1000 meters dybde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Det gikk fryktelig galt natt til søndag, da Johan Westhauser (52) og to kamerater var nådd dypt ned i hulesystemet som nettopp han oppdaget for 12 år siden.

Schneider betraktes som den ypperste eksperten på naturlige grotter i de delene av Alpene som ligger utenfor byen Berchtesgaden - helt sør i Tyskland mot grensa til Østerrike.

For å komme inn i de kompliserte hulene, er det først nødvendig å fire seg 300 meter rett ned. Etterpå følger 700 meter med klatring og tidvis bruk av tau. Denne etappen er i seg selv krevende - og tar lengre tid å tilbakelegge under returen. 

Johan Westhauser og de to andre var nådd sju kilometer videre innover, da han ble truffet i hodet av tunge steiner som ramlet ned fra taket. Hjelmen ble knust og 52-åringen påført alvorlige skader i hode og bryst.

200 hjelpere Alarmen gikk først i går, da den ene av de to kameratene greide å ta seg opp igjen av den iskalde labyrinten. Umiddelbart begynte klatrere og huleeksperter fra hele alpeområdet å strømme til Berchtesgaden for å tilby hjelp og bistand.

I går morges ble det talt opp over 200 frivillige.

Fotografen Carsten Peter har fulgt den skadde på flere ekspedisjoner, og karakteriserer overfor avisa Bild-Zeitung grottene som «ikke bare de lengste og dypeste i hele Tyskland, men også de mest livsfiendtlige omgivelser som noen kan forestille seg. Det er nesten ikke mulig å beskrive de prøvelsene som er nødvendig å gjennomgå for å nå fram dit. Man er avskåret fra enhver kommunikasjon, topografien er så spiss at store avstander bare kan tilbakelegge ved hjelp av en komplisert tauteknikk.»

Bedret tilstand Andre forteller på tyske TV-stasjoner at før Johan Westhauser nådde fram til ulykkesstedet, måtte han gjennom en lang strekning hvor det bare er mulig å komme seg gjennom de trange sjaktene ved å bøye seg sammen som en ball. 

Her ville det ikke være snakk om å få ham ut igjen på ei båre.

Lettelsen var derfor stor da nestleder Stefan Schneider fra Bergwacht Bayern i dag kunne opplyse at en hjelper akkurat - etter å ha brukt 10 timer på turen - var nådd opp igjen til overflaten:

- Pasienten viser gode tegn til bedring. Han er tilsnakkende og har normale reaksjoner i pupillene. Med hjelp, kan han nå også stå på egne bein, slo talsmannen fra den regionale fjellredningstjenesten fast.

Myndighetene spår i dag at det i løpet av tre til fem dager vil være mulig å få den skadde opp i dagslyset. Men alle eksperter advarer mot at kalkylen kan være alt for optimistisk - de mest pessimistiske mener at redningen vil vare i flere uker.  

Frykter regn Det voldsomme regnværet som i et døgn har slått ned i store deler av Tyskland, kan også vise seg å bli en alvorlig trussel mot redningsaksjonen - og den skadde 52-åringen. 

Slike mengder med nedbør i løpet av kort tid, kan også komme til å fylle de trange hulene med vann. 

Utover faren for å bli fanget i en drukningsfelle, vil alt tøy bli gjennomvått. Temperaturen i grottene skal være konstant på fire grader. Fire sveitsiske eksperter på redning under så kompliserte forhold - inkludert en lege - arbeider nå i grottene for å forberede mellomstasjoner med telt, mat og varme for bruk under transporten.

De har allerede fått etablert et kommunikasjonssystem som gjør det mulig å ta opp kontakt fra 700 meters dybde.

Ekspert Johan Westhauser betraktes som ekspert på grottene som han selv oppdaget i 2002.

Selv om han flere ganger har hatt med kamerafolk og fotografer på sine ekspedisjoner, har Westhausen og hans kolleger til nå greid å holde den nøyaktige posisjonen hemmelig. 

De ønsket å hindre amatører eller skattejegere i å begi seg ut i livsfarlige situasjoner.

Denne fjellredderen fra tysk Røde Kors ble fotografert den 8. juni i år, da han deltok under øvelse i åpningen til grottesystemet hvor 52 år gamle Johan Wessthausen nå befinner seg.  Foto: AP Photo//Bayerske Røde Kors
Denne fjellredderen fra tysk Røde Kors ble fotografert den 8. juni i år, da han deltok under øvelse i åpningen til grottesystemet hvor 52 år gamle Johan Wessthausen nå befinner seg. Foto: AP Photo//Bayerske Røde Kors Vis mer