Fanget i Israel

TEL AVIV (Dagbladet): Nordmannen Daniel Per Gundersen (37) får ikke forlate Israel før han betaler rundt 26000 kroner måneden i barnebidrag til sine to barn, eller stiller 50000 dollar i garanti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gundersen skulle egentlig ha reist fra Israel til Norge sist søndag. Men nå frykter han at oppholdet i Israel kan bli av langvarig karakter. Like før den to ukers ferien tok slutt i forrige uke, kom ekskona med følgende rettsdokument: Du er nektet utreise fra Israel inntil du betaler bidrag til meg og dine to sønner. Hver måned skal du betale rundt 26000 kroner i bidrag. Eventuelt kan du betale 50000 dollar som garanti - og dra hjem som planlagt.

- Jeg er fanget i Israel, sukker 37-åringen.

Ulike lover

I 1989 giftet Gundersen seg med en israelsk jøde. Paret fikk to barn sammen, og bodde periodevis i både Israel og Norge. I 1999 flyttet paret til Israel, og Gundersen fikk permanent oppholdstillatelse.

- De siste to åra har jeg og kona bodd fra hverandre, og i mai i fjor ble jeg arbeidsledig. Prognosene for at jeg skulle få meg en ny jobb var dårlige, og jeg dro hjem til Norge.

Han satte i gang skilsmisseprosessen. Ifølge Fylkesmannen i Rogaland er vilkårene for skilsmisse til stede - etter norsk lov. Men ifølge israelsk lov kan ektefeller bare skille seg hvis begge parter er enige. Det er ikke Gundersen og kona.

- Like før påske spurte kona om jeg kunne komme til Israel slik at vi kunne enes om noe. Da var det fem måneder siden jeg hadde sett barna, så jeg bestemte meg for å dra. Dessuten hadde jeg håpet å overtale kona til å ta med barna til Norge for en periode. De trenger en pause fra krigen, forklarer han.

Men under oppholdet i Israel gikk kona til en advokat, som tok saken opp for retten. Her bestemte dommeren at Gundersen ikke får forlate landet før paret kommer til enighet.

- Lurt

- Naive meg. Jeg lengtet etter å se barna og endte opp fanget i Israel. Jeg ble lurt, sier Gundersen.

I morgen skal saken hans opp i retten. Arbeidsløse Gundersen låner nå penger av familie og venner for å kunne betale advokathonorar på 12500 dollar.

- Jeg frykter at jeg blir bankerott. Men jeg kan ikke annet enn å kjempe for å komme meg ut. Paradokset er at norske myndigheter advarer nordmenn mot å dra til Israel, mens de ikke kan hjelpe meg med å dra ut av landet, sier 37-åringen. {#kule}Gundersen har søkt Fylkesmannen i Rogaland om fri rettshjelp, men fikk avslag på søknaden. Avgjørelsen er anket til Justisdepartementet. Gundersen har også søkt om nødlidenhetslån via den norske ambassaden i Tel Aviv.

NEKTES UTREISE: Daniel Per Gundersen (37) dro til Israel på ferie for å være sammen med barna sine. Da han skulle reise hjem igjen til Norge, ble han nektet utreise fra Israel inntil han betaler bidrag. - Men jeg har ikke mulighet til å betale noe nå. Jeg er nødt til å komme meg hjem til Norge for å tjene penger, sukker Gundersen.