Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget i «Jokerens» skrekkjeller

- I kveld skal dere dø, sa 38-åringen som holdt tre personer fanget i en kjeller i Stockholm i åtte timer. Nå er han dømt.

KAOS: Slik så det ut i kjelleren i Södermalm i Stockholm etter at den 38 år gamle gjerningsmannen hadde gått amok med et balltre. Tre personer ble holdt fanget. Foto: Faksimile / Polisregion Stockholm
KAOS: Slik så det ut i kjelleren i Södermalm i Stockholm etter at den 38 år gamle gjerningsmannen hadde gått amok med et balltre. Tre personer ble holdt fanget. Foto: Faksimile / Polisregion Stockholm Vis mer

Gjennom åtte timer ble tre skrekkslagne ofre slått, truet, dynket i brennbar væske og holdt fanget i en kjeller i Södermalm i Stockholm.

- Dette er mitt kunstverk, og dette er en min grand finale. Jeg er klar for å dø, er blant de mange skremmende utsagnene gjerningsmannen skal ha kommet med.

Et av ofrene beskriver i avhør at mannen oppførte seg «som Jokeren i Batman-filmene».

Det var svenske Aftonbladet som først omtalte den bisarre saken.

Bråk

Natt til 17. februar får politiet i Södermalm i Stockholm melding om husbråk. Når de ankommer stedet, forstår de raskt at det pågår et basketak i nærheten.

- Det hørtes skrik fra både menn og kvinner, lyden av ting som knuses, ting som veltes, dunking - ja, alle typer lyd man kan forestille seg i sammenheng med et slagsmål.

Det skriver en av politimennene som først rykket ut til stedet i en rapport Dagbladet har fått tilgang på.

- Det hørtes virkelig ut som om noen holdt på å slå i hjel en eller flere andre. Jeg vil anføre at jeg gjennom mine snart 10 år som politi har vært borti mange tilfeller av husbråk, men aldri noensinne har jeg hørt så tydelige og så kraftige lyder fra pågående slagsmål, skriver han videre.

Politiet tar seg ned i en kjeller, men en jerndør skiller dem fra kilden til bråket. Gjentatte rop fra politiet gir ingen respons.

KNUSTE OG TRUET: Med dette balltreet skal «Jokeren» ha truet ofrene, og knust gjenstander i kjelleren. Foto: Faksimile / Polisregion Stockholm
KNUSTE OG TRUET: Med dette balltreet skal «Jokeren» ha truet ofrene, og knust gjenstander i kjelleren. Foto: Faksimile / Polisregion Stockholm Vis mer

Politiet tilkaller innsatsstyrken.

Når styrken ankommer, bryter de opp døra og kaster inn en sjokkgranat.

Raskt finner de en mann som blør fra hodet, og en kvinne dekket av væske. Hun oppgir å ha blitt dynket i White spirit av en mann.

Fingre gjennom luke

Et medlem av innsatsstyrken beskriver det som skjedde videre:

- Leiligheten er dunkel, vannet i springen står på og har for lengst rent over. Alt av møblement er sønderknust, og gulvet er dekket i maling som er slengt rundt.

Politiet søker i kjelleren, men finner først ingenting.

Så hører de en mann som roper.

- Han forsøker å forklare hvor han er, og oppgir å være bak en vegg.

Det er da de ser det: Gjennom en luke opp ved taket i veggen stikker fem fingre ut. Mannen sier navnet sitt, og oppgir at det er en annen mann sammen med ham, bevæpnet med en kniv.

Politiforhandlere ankommer stedet, og etablerer kontakt med gjerningspersonen. Politiet skriver at mannen framstår forvirret, og omtaler seg selv i tredjeperson. Til slutt slår innsatsstyrken ned veggen som skiller dem fra gjerningspersonen, og pågriper ham.

PÅGREPET: To personer er pågrepet etter et væpnet ran og en gisselsituasjon i Kragerø. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Kunstmiljø

De tre ofrene og gjerningspersonen, en 38 år gammel mann, skal alle ha vært samlet i kjelleren, som fungerte som atelieret til en av ofrene. Anledningen var den enes bursdag, og alle skal ha tilknytning til et kunstmiljø i den svenske hovedstaden.

Etter at de fire hadde vært sammen store deler av dagen, skal gjerningspersonen gradvis ha blitt sint og truende. To av ofrene er et par, og mannen skal ha gitt uttrykk for aggresjon spesielt overfor de to.

Det beskrives at han etter hvert beordret de tre til å bli sittende i en sofa, og truet dem med kniv når de prøvde å flytte på seg.

Han skal deretter ha gått amok i atelieret, og etter hvert kastet en tom vinflaske i hodet på en av de fornærmede. Gjentatte ganger skal han ha kommet med trusler om vold, og han skal ha utsatt kvinnen for seksuell trakassering.

En av de fornærmede beskriver at de ble tvunget til å sitte urørlig i sofaen fra 21:00 til 23:30. Ved flere anledning skal han ha helt tennvæske eller White spirit på kvinnen, og truet med å tenne på henne.

- Dere skal dø

Da hun på et tidspunkt løp mot døra, skal han ha blokkert veien for henne, og han skal også ha tredd en plastpose over hodet hennes. Kvinnen beskriver at hun var livredd.

- Dere skal dø i kveld, skal gjerningspersonen ha sagt ved flere anledninger.

På et tidspunkt skal også gjerningspersonen ha plassert et elektrisk piano uten strøm foran en av de fornærmede og gitt ham beskjed om å spille mens han kastet gjenstander på de to andre.

Etter pågripelsen ble mannen kjørt i arresten, men ble seinere tatt med til sykehus på grunn av det som framsto som et krampeanfall.

På sykehuset skal atferden hans ha blitt stadig mer bisarr - blant annet skal han ha ført en hel samtale i en imaginær mobiltelefon. En blodprøve avdekket spor av amfetamin og cannabis i blodet til mannen, og legen slo fast at han led av en rusutløst psykose.

Dømt

Aftonbladet skriver at gjerningsmannen ble varetektsfengslet få dager seinere, siktet for frihetsberøvelse, kroppsskade og grove trusler. Mannen nektet straffskyld, og hevdet seg utsatt for en sammensvergelse.

Mannen ble likevel funnet skyldig på samtlige tiltalepunkter i Stockholm tingrett. Han idømmes betinget fengsel og tvunget psykisk helsevern, og må betale mellom 45 000 og 140 000 svenske kroner i erstatning til ofrene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!