Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fanget i live, skutt og drept foran familien

Osama bin Ladens tolvårige datter skal ha forklart at terrorlederen ble fanget i live før han ble drept.

 SKJULESTEDET:  I denne villaen i Abbottabad hadde Osama bin Laden skjult seg i lengre tid. Hva som virkelig skjedde bak murene natt til mandag, er fortsatt uvisst. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI
SKJULESTEDET: I denne villaen i Abbottabad hadde Osama bin Laden skjult seg i lengre tid. Hva som virkelig skjedde bak murene natt til mandag, er fortsatt uvisst. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Barack Obamas dramatiske tale om at Osama bin Laden er drept, har forklaringene om hva som skjedde inne i komplekset i Abbottabad, spriket kraftig. Nå skal også bin Ladens tolv år gamle datter ha gitt sin versjon av den dramatiske aksjonen, og hennes budskap skiller seg igjen kraftig fra det som er lekket fra amerikansk hold.

Datteren var et av de seks barna som ble arrestert av pakistanske sikkerhetsstyrker etter at de amerikanske styrkene hadde forlatt byen med Osamas lik.

Hun skal i avhør ha forklart at faren var i live da han ble tatt til fange av de amerikanske elitestyrkene, og at han ble skutt og drept foran familiemedlemmene, melder Al Arabiya.

Al Arabiya siterer «høytstående pakistanske sikkerhetstjenestemenn» på opplysningene.

Ifølge det arabiske mediets kilder, skal bin Laden ha oppholdt seg i første etasje av villaen da amerikanske styrker slo til like over midnatt natt til mandag lokal tid. Etter at terrorlederen var drept, skal han ha blitt dratt ut til helikopteret og fraktet unna.

Det hvite hus avviser Men pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus avviser disse påstandene, skriver Sky News.

- Vi hadde fryktet at bin Laden ville motsette seg å bli fanget, og han gjorde faktisk motstand, sier Carney. Han sier ikke noe om hva slags motstand Osama gjorde, men Det hvite hus har tidligere bekreftet at al-Qaida-toppen var ubevæpnet.

CIA-sjef Leon Panetta sier også at spesialstyrkene som gikk til aksjon, visste at de kanskje måtte ta bin Ladens liv.

- Men hvis han plutselig hadde tatt hendene i været og godtatt pågripelse, så hadde det selvsagt vært mulig å fange ham. Men den muligheten bød seg aldri, sier Panetta.

Sprikende meldinger Opplysningene fra de pakistanske tjenestemennene er ikke bekreftet andre steder. Fra amerikansk hold har det også kommet en rekke sprikende meldinger om bin Ladens død.

Det ble først meldt at planen var å drepe bin Laden, ikke ta ham i live.

Dette ble senere tilbakebevist.

Det ble først meldt at bin Laden brukte en kvinne som levende skjold.

Dette ble senere tilbakebevist.

Det ble først meldt at bin Laden gjorde væpnet motstand.

Dette ble senere tilbakebevist.

Fort inn og ut Alt dette, så vel de opprinnelige påstandene og tilbakebevisningene, stammer fra Det hvite hus. Grunnen til de sprikende forklaringene, er ifølge amerikanske tjenestemenn at informasjonen ble gitt umiddelbart etter aksjonen, og at det var så mange involvert i infoarbeidet.

Det som er sikkert, er at de amerikanske styrkene ville være i Abbottabad så kort tid som overhodet mulig. Det var inn og ut på 40 minutter. Først da amerikanske styrker hadde forlatt byen, var pakistanske sikkerhetsstyrker på plass.

I tillegg til å hente ut fire lik, arresterte de to kvinner og seks barn, ifølge Al Arabiya. En kilde forteller til mediet at bin Ladens familiemedlemmer ble fraktet til Rawalpindi, og at de skadde nå får behandling.

Bin Ladens kone, og en kvinne som kan ha vært familiens lege, er blant de arresterte.

Ifølge kilder kunne ikke amerikanerne arrestere disse, på grunn av plassmangel i helikopteret.

- Ofret seg Pakistanske etterretningsagenter hevder at kvinnen som døde under aksjonen, ofret seg for å beskytte bin Laden. De antar at dette var et familiemedlem av al-Qaida-lederen.

Amerikanske styrker skal ha tatt med seg bare én person i tillegg til bin Laden. Ifølge pakistanske tjenestemenn var dette enten en sønn av bin Laden som var blitt såret i skuddvekslingen, eller en person som var omkommet.

De pakistanske tjenestemennene bekrefter også at Osama var ubevæpnet da amerikanerne slo til. Det skal ikke ha blitt funnet noen våpen eller eksplosiver under ransakelsen av villaen, hevder de.

- Det var heller ingen bunker eller tunnel inne i huset, og derfor forstår jeg ikke hvorfor verdens mest ettersøkte mann ville ha valgt å bo her, sier en «høytstående kilde».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!