Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fanget i ni år. Kalte ham «Østerriker-Josef»

«Østerriker-Josef» og hans påstått hemmelige sekt stiller nederlandske etterforskere overfor stadig flere ubesvarte spørsmål.

AVSIDESLIGGENDE: Ingen skal ha hatt særlig informasjon om den avsidesliggende gården, eller hvem som bodde der, sier en nabo til Telegraaf. Foto: AP Vis mer

BERLIN (Dagbladet): Det startet for to uker siden, da en uflidd og skjeggete 25-åring kom inn på «Cafe de kastelein» i småbyen Ruinerwold og drakk et par øl, uten at han snakket med verken verten eller noen av gjestene. Søndag kveld rett før stengetid, dukket mannen opp på nytt og bestilte fem øl, som han satte til livs i stor hastighet.

Den aparte framferden og gjestens flakkende blikk, fikk kelneren til å stusse. Han satte seg ned og snakket litt med den fremmede, som etter hvert fortalte at han hadde stukket av fra et småbruk i utkanten av småbyen, der han i ni år - sammen med sin alvorlig syke far og fem yngre søsken - hadde vært fanget i en slags sekt.

Ringe politiet

Kelneren ringte til politiet, som rykket ut med store styrker. Kort tid senere kom de første nyhetsmeldingene om at en far og hans fem barn i alderen 18 til 25 år i årevis hadde vært sperret inne i en kjeller. Politiet anholdt en 58 år gammel østerriker, som i henhold til politiets talskvinne overfor tv-stasjonen «RTV Drenthe» «ikke samarbeidet med etterforskerne».

SMÅBYEN Ruinerwold som ligger 50 kilometer vest for den tyske grensa, ble berømt over natta på grunn av nyheten om en dommedagssekt som holdt en hele familie fanget i ni år. Foto: ANP/AFP/Nederlands OUT
SMÅBYEN Ruinerwold som ligger 50 kilometer vest for den tyske grensa, ble berømt over natta på grunn av nyheten om en dommedagssekt som holdt en hele familie fanget i ni år. Foto: ANP/AFP/Nederlands OUT Vis mer

Politiet gjennomsøkte først hele eiendommen og fant fire unge mennesker på det som beskrives som et kummerlig og veldig lite rom. Døra kunne låses utenfra, men værelset befant seg ikke i kjelleren.

Bild Zeitung opplyser at barnas far - som politiet understreker ikke er identisk med den mistenkte sektlederen - er en 58 år gammel mann som ble funnet i ei seng, angivelig ute av stand til å ta vare på seg selv, etter et hjerneslag for flere år siden. Barna hans forklarte at de levde av egenproduserte grønnsaker, samt kjøtt fra gjess og noen geiter. De skal ha fortalt at de er medlemmer av en slags sekt og hadde blitt overbevist av sektens sjef om at de var de eneste overlevende mennesker på jorda – og de trodde fullt og fast på at planetens ende er nær.

«Østerriker-Josef»

Naboer som onsdag ble intervjuet på «RTV Drenthe» fortalte samstemmig at de «trodde alt var i orden hos naboen» og at «slikt ikke kan skje her hos oss». TV-stasjonen opplyser at den 58-årige østerrikeren som nå pekes ut av nederlandske og østerrikske aviser som sektens «guru» i lang tid - på folkemunne - har gått under kallenavnet «Østerriker-Josef» - en dårlig skjult referanse til Josef Fritzl, som i over 20 år holdt sin egen datter og hennes barneflokk fanget i en kjeller.

Naboer sier til Bild at østerrikeren hver morgen kom til eiendommen i en Volvo og at han pleide å hilse vennlig, men at han ble ubehagelig og høylytt overfor folk som forvillet seg innenfor gjerdet. De la også merke til at han ofte satt og betraktet omgivelsene med en kikkert.

På spørsmål om hvor moren deres er blitt av, svarer søsknene at hun døde for flere år siden. Dødsfallet skal ikke være meldt til myndighetene og en av politiets umiddelbare oppgaver blir nå å finne ut om hun ligger begravet på eiendommen – og hva som var dødsårsak.

Skjermes

Hele familien på sju er nå brakt til det som av politiet blir betegnet som et «passende sted», hvor de holdes totalt avskjermet fra offentligheten. Med erfaringene fra Amstetten i 2008, der det i måneder hang paparazzi i trærne omkring sykehuset hvor Josef Fritzls familie forsøkte å finne fotfeste etter årtier under jorda, vil nederlandske myndigheter vokte seg vel for å røpe hvor søskenflokken og faren deres befinner seg.

– De blir tatt vare på, tvitrer etterforskerne i saken

AVSKJERMET: Eiendommen hvor familien på seks skal ha vært holdt som fanger i ni år er omgitt av skog på tre sider og en høy hekk mot fronten. Foto: ANP/AFP/Nederlands OUT
AVSKJERMET: Eiendommen hvor familien på seks skal ha vært holdt som fanger i ni år er omgitt av skog på tre sider og en høy hekk mot fronten. Foto: ANP/AFP/Nederlands OUT Vis mer

Den østerrikske avisa Kurier rapporter onsdag at 25-åringen - den eldste av søsknene - som slo alarm, har vært aktiv på sosiale medier siden begynnelsen av juni. Hans ulike konti på Twitter og Facebook hadde ikke vært i bruk på ni år, da han plutselig begynte å poste bilder – åpenbart tatt om natta på gatene i Ruinerwold. Han skrev også at han hadde fått seg jobb som avdelingssjef i en onlinebutikk, men aldri noe om at han var medlem av en dommedagssekt og mot sin vilje ble holdt innesperret på et småbruk.

Det blir nå opp til politiet å finne forklaringen på at han ikke slo alarm tidligere.

Utflyttet

Det tyske ukemagasinet Focus får bekreftet i det østerrikske utenriksdepartementet at 58-åringen i 2010 meldte flytting til Nederland. Han skal være finsnekker og hadde fast arbeid som altmuligmann på en industribedrift noen få kilometer fra småbruket.

Kolleger sier til nyhetsmagasinet at østerrikeren aldri snakket om privatlivet sitt, men at han av og til kom med antydninger om et gårdsbruk hvor han selv utførte mesteparten av arbeidet. At han skulle ha vært med i en mystisk sekt, har ingen av arbeidskameratene hørt noe om – og slett ikke at mannen skulle ha vært en selvutnevnt guru med makt over andre mennesker.

VETERINÆRMYNDIGHETENE var i går på eiendommen. Foto: Reuters
VETERINÆRMYNDIGHETENE var i går på eiendommen. Foto: Reuters Vis mer

Mye gjenstår

Hva etterforskerne selv tror om saken?

– Alle scenarier er fortsatt mulige, sier polititalskvinne Grietje Hartstra til SpiegelOnline.

Hun vil verken kommentere helsetilstanden eller si noe om kjønnsfordelingen blant de fem søsknene og vil heller ikke komme nærmere inn på hva de selv har opplyst om sektens dagligliv eller om de virkelig – i ni år - ble holdt fysisk innesperret under ubeskrivelige forhold.

På det østerrikske nettstedet oe24 forklarer polititalskvinnen at mye arbeid gjenstår og at mange forhold fortsatt står uklare for de 25 etterforskerne som nå er satt på saken.

– Mediene bringer mange spekulasjoner, men politiet ønsker fakta. Og vi har mange ubesvarte spørsmål, sier Grietje Hartstra.

oe24 melder onsdag ettermiddag at den 58-årige sektlederen inntil for ni år siden var aktiv i en østerriksk sekt. Han skal ha brutt all kontakt med familien sin, før mannen i 2010 meldte flytting til Nederland, der han hadde registrert ulike firmaer innenfor møbelbygging og diverse andre håndverkstjenester.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media