Fanget i rullestol

Da de andre fangene ble evakuert under en brannøvelse i Oslo fengsel, ble «Bjørn» (43) plassert på biblioteket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå anmelder den invalide mannen fengselsledelsen.

-  Det var horribelt. Alle andre ble evakuert til luftegården mens jeg og en annen ble plassert i biblioteket. Jeg trodde en stund at jeg ville brenne inne, sier «Bjørn» (43). Han soner er flerårig dom og startet soningen for tretten måneder siden.

Dro seg opp

Han startet soningen på en lang dom for tretten måneder siden.

-  Først ble jeg vekket på cella mi av en ansatt som skrek at jeg måtte komme meg opp av senga, og kle på meg fordi det brant. Jeg kom meg ned i rullestolen og overhørte at personalet lurte på hva de skulle gjøre med meg, sier «Bjørn».

Mens alarmene hylte og korridorene ble røyklagt av røykkanoner, måtte «Bjørn» dra seg opp etter armene til andre etasje. Heisene sto forskriftsmessig stille.

-  Vi hadde brent inne om dette hadde vært en ordentlig brann.

Anmelder ledelsen

FORBANNA:  «Bjørn» (43) ble ikke evakuert under en brannøvelse. Nå har han anmeldt fengselsledelsen. Foto: Henning Lillegård
FORBANNA: «Bjørn» (43) ble ikke evakuert under en brannøvelse. Nå har han anmeldt fengselsledelsen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

«Bjørn» har nå anmeldt fengselsledelsen:

-  Vi som er syke blir fullstendig neglisjert. Fengselslegen har fastslått at jeg burde sone et helt annet sted. Innsatte har ønsket å starte en underskriftskampanje for å få meg flyttet til et mer egnet fengsel.

«Bjørns» advokat reagerer sterkt på episoden.

-  Jeg ble mildt sagt forferdet. Dette fengselet er ikke egnet for rullestolbrukere, sier advokat Einar Grape ved advokatkontoret Halvard Helle.

- Skal evaluere rutiner

- Vi hadde en brannøvelse som var varslet og hvor de innsatte ble evakuert og informert.

Vi diskuterte på forhånd om vi skulle informere den aktuelle fangen om at det var en øvelse og la ham sitte på cella, eller om vi skulle kjøre ham til biblioteket.

Vi valgte det siste nettopp for å skåne ham, sier sikkerhetsinspektør ved Oslo fengsel, Kim Ekhaugen.

Ekhaugen sier seg enig i at fengselet ikke er tilrettelagt for rullestolbrukere.

- Det er korrekt at bygningsmassen vår ikke er egnet for rullestolbrukere under en brann.

Derfor holdt vi denne øvelsen for å avdekke hvordan vi ville takle en slik situasjon.

11. januar skal vi ha en evaluering for å se på interne rutiner samt rutiner med samarbeidspartnere som for eksempel brannvesenet, sier Ekhaugen.