Fanget i Sibir

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Voksenopplæring eller maktdemonstrasjon? Valget av Khabarovsk, i Russlands fjerne østen, som stedet for toppmøtet mellom EU og Russland, understreker både at Russland er endeløst og at Kina er like nær som EU. Så bare ved valg av møtested pekte Russland nese til EU denne uka. Alle de politiske problemene kom i tillegg. Da toppmøtet ble avsluttet i går, var konfliktene enda skarpere enn da det startet. Her er høydepunktene.

TOPPMØTET BLE avsluttet med en skarp advarsel fra president Dmitrij Medvedev om at EUs nye samarbeidspartnere i øst ikke måtte brukes mot Russland og landets interesser. «Jeg vil ganske enkelt ikke at dette partnerskapet skal konsolidere enkelte stater med anti-russiske holdninger, med andre europeiske stater», sa Medvedev. Altså, Russland vil ikke at det de oppfatter som georgiske og ukrainske holdninger til Russland skal spre seg til de andre fire landene som er med i EUs nye partnerskap i øst, slik at det blir en anti-russisk klubb. Alle landene er tidligere Sovjet-republikker i vest og sør. Heller ikke når det gjelder energi kom man noe lengre etter at også vinterens gass-konflikt med Ukraina satte forholdet mellom EU og Russland på en tøff prøve. Russland skrudde igjen av gassen, og Europa frøs i 40 graders kulde fordi transittlandet Ukraina ikke betalte gassregningene sine til Russland. I vinter lovet både Russland og Ukraina kundene i EU bot og bedring. Men Medvedev brukte toppmøtet til å understreke at problemene med Ukraina som transittland ikke er over og at nye gasskonflikter godt kan komme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer